Coğrafya Kaderdir, Mi?
TÜSAF Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Özer, sektörel görüşlerini kaleme aldığı yazısını siz değerli okuyucularımız ile paylaştı. Keyifli okumalar…
TÜSAF Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Özer, sektörel görüşlerini kaleme aldığı yazısını siz değerli okuyucularımız ile paylaştı. Keyifli okumalar…
Yayınlanma Tarihi : 25 Ekim 2022
Derler ya her işin her mesleğin zor bir yani vardır, peki bizim mesleğin? Sigorta Acenteliğinin kaç zor yanı var? Hep mi böyle idi, sonradan oldu ise ne zaman ve neden? Her şey 5684 ile mi başladı? Yoksa 5864’e kırk yama edilen genelgeler, duyurular ile mi değişti her şey?
Ülkemiz kaç bölgeden oluşur, kaç mevsim vardır sorularını hepimiz ilkokulda öğrendik. Dünya nereden nereye doğru döner, dönerken neler olur falan… Peki bizim meslek nereden nereye evirildi? Her evirilmede kime ne kar ne zarar getirdi?
Peki bu bölgeler de bizim ülke sınırları içinde mi?
Yahu nedir yani bu laflar yani amacın ne mi dediniz? Var tabii bir amacım, bir yerden çıkıp bir yere geleceğim …
Hiç acentelik sözleşmenizi okudunuz mu? Ya da tanzim ettiğiniz poliçelerinin genel şartlarını, özel şartlarını? Okudunuz mu? Bizim genel olarak okuma sorunumuz da var da o başka bir ders konusu olabilir 🙂
Şimdi Acentelik Sözleşmelerimizde T.C. sınırları içinde poliçe tanzim etmeye, tahsilata vs. vs. yetki verilir, Poliçelerde de “nerede geçerli” olduğu yazar. Nerede ne teminatı verir… Peki Mardin neresi? Madrid ile mi karıştırdınız?
Peki Batman? Yok canım daha neler, bunu da o 89’lu yıllardaki gişe rekorları kıran Gotham şehrinin kahramanı yarasa adam mı sandınız?
Batman da yaşayıp bu kötü espriyi duymayan yoktur, ben de yapmış gibi oldum ama tam da espri yapmış da sayılmam … Nerede Madrid, nerede Gotham şehrinin kahramanı?
Ve tabii ki bizim konumuzla alakası ne diyeceksiniz? Süper bir coğrafya bilgim olmasa da Mardin nerede, Batman nerede, Diyarbakır nerede biliyorum.
Türkiye’nin her ilinde meslektaşlarım var. Lakin her ilin bir şeyleri meşhurken bizim bu saydığımız bazı illerimizin nesi meşhur? Poliçe tanzim edememek… Peki siz başka bir ülkede mi yaşıyorsunuz Arkadaşlar? Siz başka bir Vekalete mi imza attınız? Ve asıl soru Orası
Türkiye değil mi?
Ben İzmir’de yaşıyorum. En Batı da. Hepimizin ortak sorunu Ayşe teyzenin cart yırtılan gömleğinden daha meşhur trafik Sigortası tanzim edememe.
Halk dilinde poliçe kesilmiyor abi 🙂
Bunu da anlatabilmek o kadar zor ki…
Ne demek kesilmiyor?
Yani ekran geçmiyor. Ekran ne yahu?
Ben bu durumda diyorum ki, gidin CİMER’e şikâyet edin. Benim de adımı verin. Yapamadı, benim trafik sigortamı kesmedi deyin… Var mıdır acaba CİMER’e giden şikâyet?
Peki Sigorta Şirketleri neden bunu yapmaktan “kaçınıyor “?
Tarifeyi belirleyen Sigorta Acentesi mi?
Hasar prim oranını bozan, kazayı yapan Sigortalı değil mi? Arabayı ben mi kullandım da cezayı bana kesiyorsunuz Sigorta Şirketleri?
Pandemi zamanında “iyilik “için 300 TL ye kadar düşen primlerle poliçe tanzimine ben mi onay verdimde benim ekranıma kota koyuyorsunuz?
Şimdi 2022 de primler (hususi otomobil, %20 hasarsızlık indirimi olan, gününü kaçırmamış, kazaya karışmamış, 35 plaka için örnektir) Sigortalının ödediği prim 2500 TL iken de ben belirlemedim tarifeyi!!!
Bu sigortalı geçen sene 864.- TL prim ödemiş.
Bir örnek daha vereyim… A kişisi 2021 yılında 568.- TL prim ödemiş, 2022 de 2474.- TL POLİÇEYİ KESECEK BİR ŞİRKET BULUP Sigortalıma cevap verebilmiş ve poliçeyi tanzim edebilmişim.
Acentesi olduğum bir şirket günde 1 trafik Sigortası yapıyor, sonra sistem çalışması var uyarısı ile günü bitiriyor.
Yine Acentesi olduğum bir şirket diyor ki, aylık üretiminin %30’u oranında Trafik Sigortası yapabilirsin, sonra çek ayağını gazdan çek diyor.
Ben bu Ülkenin en batısında yaşıyorum, burada Tarım, Nakliyat, Konut, Yabancı Sağlık, Özel Sağlık ve TSS, Kasko, İşyeri poliçesi de yapabiliyorum. Yani ben Sigorta Şirketlerinin “sevdiği “bir acenteyim. Portföy çeşitliliği diyorlar buna. Zararı dağıtıyorum yani bir diğer adıyla.
Peki adı zorunlu olan DASK poliçesinin tüm Türkiye ‘de tanzim edilme oranı kaç biliyor musunuz? %54
Aşağıdaki çizelge Doğal Afet Sigortaları Kurumu web sayfasından alınmıştır.
Birçok bölgesi 1.derece deprem kuşağında olan ülkede Devletin yapamadığını ben nasıl yapayım demez mi Acente?
Peki burada Coğrafya kaderdir mi?
Vatandaşın elektrik su bağlatmak için gerekli evraklar listesinde yer alan bir kâğıt parçası olmaktan öte gidebilmiş mi DASK?
365 günlük olan poliçe vadesinde yenilenmiş mi?
Yenilenme oranları nedir?
Sanayinin olmadığı, Konut Sigortası bilinci oturmamış (Devlet kendi poliçesini bile yapamazken), ve kanayan yara… yıllarıdır da terör belasıyla uğraşmış- bazı şirketler de kasko için çarpma çarpışma için teminat verse de terör teminatı hariçtir notuyla poliçe keser – bu illerde yaşayan meslektaşlarım ne yapsın?
Suç mudur coğrafyası?
Eğitim mi gerekli, vermek çok mu zor,
Belirli gün ve haftalarda tanıtımlar yapmak çok mu zor,
Sigorta bilincini ülkenin her yanına yaymak için reklamlar hazırlamak ve görsel basında yayınlamak çok mu zor?
DEĞİL… hiç de değil.
Bizim arkamızda koskoca TOBB var, gücünü hissedelim …
Bizim arkamızda, illerimizin Ticaret Odaları var, gücünü hissedelim.
Çünkü biz kuruluşunda Levha Kayıt Ücreti ödeyen Sigorta Acenteleriyiz.
Çünkü biz yasa ile kurulan, Üniversitelerde bölümü olan bir meslek grubuyuz.
Çünkü biz illerimizdeki Ticaret Odalarına yıllık aidat ödeyen, karı üzerinden bir daha aidat ödeyen, Vergisini en yüksek birimden ödeyen 17.000 Sigorta Acentesiyiz.
Çünkü biz 17.000×2 kişi ile (min. personel) SGK ödeyen, Ülkeye katkı sağlayan bir sektörüz.
Bizi illerimizin sınırları ile zorlamayın.
Bizi satış baskısıyla zorlamayın.
Bizi kota ile zorlamayın!
Çünkü biz biliyoruz ki o poliçeyi tanzim edersek ekmek parası kazanacağız.
Siz de bize inanın ve Güvenin.
Ve yanımızda durun.
Saygılarımla
Özlem Özer
Kaynak