2021 Yılı Kara Araçları Sorumluluk Sigortaları Genel Bakış
Kara araçları sorumluluk branşında en büyük paya sahip olan trafik sigortalarında, 2021 yılında prim üretimi 22.045 milyon TL’ye yükselerek bir önceki yıla göre %12,6 oranında artış göstermiştir.
Yayınlanma Tarihi : 11 Eylül 2022
Branş dâhilinde;
- Zorunlu trafik sigortası,
- Yeşil kart sertifikası,
- Motorlu kara taşıtları ihtiyari mali sorumluluk sigortası
yer almaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası, motorlu aracın işletilmesi sırasında,
- üçüncü şahısların ölümüne
- üçüncü şahısların yaralanmasına
- bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet verilmesi
durumlarında sizi koruyan bir sigortadır. Kara Araçları Sorumluluk sigortalarında en yüksek paya trafik sigortaları sahiptir. Trafik sigortaları direkt prim üretimi 2021 yılında %6,8 oranında artarak 15.886 milyon TL’ye yükselmiştir.
Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası, motorlu aracın kullanılmasından doğan poliçede teminat kapsamında olmak şartıyla zorunlu trafik sigortası teminat limitleri üzerinde kalan kısmını, poliçede yazılı kapsam ve limitlere kadar teminat altına almaktadır.
Yeşil Kart Sertifikası, 1959 tarihli Strasbourg Anlaşması çerçevesinde yeşil kart sistemi dâhilindeki ülkelere zorunlu trafik sigortasının uluslararası eki şeklinde kaza mahalli ülke mevzuatı ve limitleri dâhilinde teminat veren bir belgedir. Şu an sisteme dâhil 46 ülke bulunmaktadır. Sistemin temel amacı, ülkeler arasında seyahat eden motorlu taşıt kullanıcılarının seyahat ettikleri ülkelerde neden oldukları kazaların sonucunda zarar görenlerin korunmasını sağlamaktır.
Trafik sigortasında uzun süredir meydana gelen kârsızlık durumu sektörün bütününü etkilemektedir. Covid-19 salgını ile
- yatırım gelirlerindeki dalgalı seyir
- döviz kurlarındaki değişimlere
bağlı,
- yedek parça maliyetlerindeki olası artışlar
- prim üretiminde
sorunlar yaşanmaktadır. 2022 yılında, döviz kurlarındaki dalgalanmaya bağlı artan yedek parça maliyetleri ve kaza frekansındaki yükseliş etkisi ile sektörün daha yüksek zarar açıklaması ve dolayısıyla toplam zararda artış gerçekleşmesi öngörülmektedir.
2020 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından Karayolları Trafik Kanunu’nda bazı maddelerin iptal edilmesi sonrası ortaya çıkan belirsizlikler, 2021 yılında Karayolları Trafik Kanunu’nun 90. ve 92. maddelerine yönelik yeni düzenlemeler ile genel şartların yayımlanması sonrası yedek parça kullanımı, değer kaybı ve bedeni tazminat hesaplamaları gibi sigorta sektörüne önemli etkileri olan bu tür konularda öngörülebilirliğin yeniden kazanılmasını sağlamıştır.
Rakamlarla 2021 Yılı Kara Araçları Sorumluluk Sigortaları
- 29 şirket faaliyet göstermektedir.
- Prim üretimi 23.323 milyon TL’dir.
- Bir önceki yıla göre prim üretimleri %13,8 oranında artış yaşamıştır.
- Prim üretiminin %73 oranı acenteler satış kanalı aracılığı ile gerçekleşmiştir.
- Toplam prim üretimi içindeki pay %22 oranına düşmüştür.
- Hasar/prim oranı %111 olarak gerçekleşmiştir.
- Yürürlükte 20,4 milyon poliçe bulunmaktadır.