2020 Yılı Su Araçları Sigortaları Genel Bakış
Covid-19 salgını, İzmir depremine bağlı tsunami riski ve yedek parça tedarik sıkıntısı gibi branşı olumsuz yönde etkileyen durumlar yaşanmasına karşın 2020 yılında Su Araçları Sigortalarında prim üretimin %50 oranında artmıştır.
Yayınlanma Tarihi : 15 Kasım 2021
Su araçları branşında; tekne ve tekne inşaatına ilişkin sigorta poliçeleri düzenlenir. Tekne poliçeleri ile poliçede belirtilen süre içerisinde;
- gemi,
- yelkenli,
- yat,
- römorkör,
- yüzer havuz,
- deniz motosikleti
gibi ticari veya özel amaçlı kullanılan su araçlarının işletilmesi sırasında denizde, karada ve/veya çekek yerinde karşılaşabilecekleri rizikolar için poliçede belirlenen koşullara bağlı olarak teminat sağlanmaktadır.
Yeni inşa edilen veya kapsamlı tadilat gören tekneler için yapılan tekne inşa poliçeleriyle ise;
- teknenin kızağa konulması öncesinde,
- denize indirme sırasında
- kızağa konma ile imalatı
sırasında karşılaşılabilecek riskler teminat altına alınmaktadır.
2020 yılı içinde branşta, tekne inşaatına bağlı talebin ve döviz kurlarının artışına bağlı olarak prim üretimlerinde artış yaşanmıştır. 30 Kasım 2021 tarihinde İzmir’in Seferihisar ilçesinde depreme bağlı yaşanan tsunami riski ile tekne sigortacıları ilk kez toplu tekne hasarları ile karşı karşıya kalmışlardır. İzmir depreminin sonucunda 358 tekne hasar dosyası açmıştır. Açılan hasar dosyalarında 13,4 milyon TL hasar ödemesi gerçekleşmiştir. Covid- 19 salgını nedeni ile yaşanan yedek parça tedarik sıkıntısı da branşı etkilemiştir.
Rakamlarla 2020 Yılı Su Araçları Sigortaları
- 29 şirket faaliyet göstermektedir.
- 622 milyon TL prim üretimi gerçekleşmiştir.
- 2019 yılına göre 2020 yılı prim üretimleri %50,3 oranında artmıştır.
- Hasar/prim oranı 79,6 oranında gerçekleşmiştir.