Sigorta Acente Dernek Başkanları Kürsüde – Serkan Kılık
Bursa Sigorta Acenteleri Derneği ( BURSAD ) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Kılık sektöre dair fikir ve düşüncelerini siz değerli okuyucularımız ile paylaştı.
Bursa Sigorta Acenteleri Derneği ( BURSAD ) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Kılık sektöre dair fikir ve düşüncelerini siz değerli okuyucularımız ile paylaştı.
Yayınlanma Tarihi : 18 Şubat 2022
18 bin profesyonel acente, bütün satış kanalları banka, broker, internet, otomobil bayileri ile satış ve hizmet rekabetini eşit şartlarda çok iyi yapabilirler ve diğer satış kanallarına asla karşı değiller. Karşı olunan nokta sigorta şirketlerinin yaptığı haksız rekabettir
Sigorta Sektörü ülkemizde gelişmekte olan finans sektörlerinin en başında gelmektedir. Daha fazla gelişime açık olduğu düşünülerek daha önce bağlı bulunduğu BDDK çatısından ayrıldı, hatta BDDK çatısında faaliyet gösterirken BDDK nın içinde sigorta sektörünün baskılandığını ezildiğini ve gelişim gösteremediğini ilgili bakan bizzat söylemişti.
Son yıllarda bu gelişim gösteren sektöre yabancı sermayeli şirketlerde fazlaca yer alıyorlar. Sigorta sektöründe yabancı sermeyeninde rol almasını sektörünün daha fazla düzeleceğini ve standartlara oturacağını düşünen uzun süredir acentelik mesleğini icra eden biz sigortacılar ise çok daha fazla sükûtu hayale uğradık.
Bundan 20 yıl önce bizlere söylenilen gelişmiş olan batılı ülkelerde sigorta şirketlerinin bankalara sahip olduğu ve sistemin bu şekilde işlediğiydi.
Bizde ise durum böyle değildi maalesef, sigorta acenteleri daha önceleri diğer satış kanalları bankalar ve otomobil bayileri ile mücadele etmeye çalışıyordu. Bu mücadele de bankalar ve otomobil bayilerine karşı devamlı olarak haksız rekabete maruz kalıyorlardı. Sigorta şirketlerinin banka tarafına verilen ekstra indirim özendirme ve kredi kartlarına iade edilen komisyonlar acenteleri canından bezdirmişti. Ayrıca yine banka kanalına verilen ekstra taksitler, bankaya özel çıkartılan poliçeler, verilen kredi baskısı ve dayatmasıyla yapılan kanuna aykırı poliçelere karşı emek ve ekmek kavgası veriyorlardı.
Günümüzde ise dünyamız yeni bir dönüşüme geçti bunun adı dijital ortam, sanal bir dünya ve sosyal medya dijital ortamda da herkes bir kimlik kazanma yarışına çok hızlı şekilde başladı.
Tabi ki sigorta şirketlerinde bu duruma kayıtsız kalmadılar. Dijital ortamdan satış yapma hayalleri sigorta şirketlerinin çok daha yüksek sesle ve eylemleriyle harekete geçmesiyle acenteler yeni bir satış kanalıyla tanışmak zorunda kaldılar.
Birde son 3 yıldır dünyanın içinde bulunduğu salgın şartları insanları internet üzerinden alış veriş yapmaya zorlamasıyla dijital ortamdan yapılan sigorta poliçelerinin kısmen artmasına sebep oldu. Bu durum pandeminin son zamanlarda tedbir ve önlemler ile etkisinin azalmasından sonra tekrar dijital ortamdan yapılan işlemlerinin azalmasına sebep olmaktadır.
Biz acenteler sigorta poliçesinin bir akit ve sözleşme olduğunu bu sözleşmesinin tarafları arasında yapıldığını ve yaptığımız işin çok değerli olduğunu biliyoruz. Bu sözleşmenin devam ettiği sürece bu sözleşmeye bağlı olarak her iki tarafa hizmet verilmesi gerektiğini biliyoruz. Evet, iki taraf diyorum poliçesini yaptığımız sigorta şirketi ve müşteri her iki tarafında maddi ve manevi çıkarlarını sigorta acenteleri korumaktadır.
Şirketlerin yaptığı yanlış fiyat politikalarını, haksız şekilde ödenmeyen veya eksik ödenen hasarlarını ve her iki tarafın menfaatlerini sigorta acenteleri korumaktadır. Sigorta şirketleri acentelere verdikleri komisyonun gözünde fazla büyütmektedirler, oysaki acenteler aldıkları komisyonların çok daha fazlasını sigorta şirketlerine kazandırmaktadırlar.
Ayrıca sigorta şirketlerinin dijital ortamdan satış yapan dağıtım kanallarına profesyonel acentelere verdiği komisyonların iki katını vererek haksız rekabete yol açmaktadırlar, bunun sonucunda dijital ortamdan sadece fiyata bakılarak sigorta poliçesi alan müşteriye de haksızlık etmektedirler. Ve düzenlenen yanlış poliçelerden dolayı sigorta sektörüne en büyük zararı acenteler dışında ki satış kanalları vermektedir.
18 bin profesyonel acente bütün satış kanalları banka, broker, internet, otomobil bayileri ile satış ve hizmet rekabetini eşit şartlarda çok iyi yapabilirler ve diğer satış kanallarına asla karşı değiller. Karşı olunan nokta sigorta şirketlerinin yaptığı haksız rekabettir.
Sigorta acentelerinin bağlı bulunduğu bütün STK lar başta içinde bulunduğum ve genel sekreteri olduğum TÜSAF olmak üzere sigorta şirketlerinin oluşumuna sebep olduğu çarpık satış kanalları ile de sonunu kadar mücadele verecek güçtedir.
Şu dönemde pandemin sebebiyle dijital satışın arttığı ve acentelerin satış oranlarının düştüğü yönünde bir düşünce olsa da bu sektörün baş aktörü ve olmazsa olmazı sigorta acenteleridir.
Ve ilerleyen zamanlarda acentelerin ne kadar değerli olduğunu bütün sektör paydaşları bir kez daha anlayacaktır.
Çünkü sigorta sözleşmesi bir akittir, devam ettiği sürece 7 gün 24 saat hizmet verilmesi gerekmektedir bu hizmeti müşteriye sadece profesyonel sigorta acenteleri verebilmektedir.
SİGORTA POLİÇESİ SİGORTA ACENTESİNDEN ALINIR…..
Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle…