Sigorta Acente Dernek Başkanları Kürsüde 3 – Cemal Başeren

Denizli Sigorta Acenteleri Derneği (DESAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Başeren sektöre dair fikir ve düşüncelerini siz değerli okuyucularımız ile paylaştı.

Sigorta Acente Dernek Başkanları Kürsüde 3 – Cemal Başeren

Yayınlanma Tarihi : 3 Mayıs 2022

Sigorta Acenteleri İcra Komitesinin görevleri şunlardır:

  • Sigorta acenteliği faaliyetlerinin adil ve dürüst bir biçimde yerine getirilmesi, iş ahlakının sağlanması, meslek mensuplarının dayanışma ve sigorta acenteliği mesleğinin gerektirdiği özen ve disiplin içinde çalışması için meslek kurallarını oluşturmak.
  • Sigorta acenteliğinin etik kurallarını belirlemek ve sigorta acenteliği uygulamalarında birlik sağlanmasına çalışmak.
  • Sigorta acenteleri arasında haksız rekabeti ve haksız uygulamaları ortadan kaldırmak için gerekli bütün önlemleri almak ve uygulamak.
  • Yurt içinde ve yurt dışında sigortacılık ve sigorta acenteliğine ait gelişmeler ile idarî ve yasal düzenlemeleri izleyerek toplayacağı bilgileri mensuplarına ve ilgililere ulaştırmak.
  • Yurt içinde ve yurt dışında sigorta acenteliği ile ilgili diğer meslek kuruluşları ile ilişki kurmak.
  • Sigorta acenteliği mesleğinin geliştirilmesi amacıyla gerektiğinde kurslar tertip etmek, seminer ve konferans gibi eğitim faaliyetlerinde bulunmak.
  • Sigorta acenteliği faaliyeti için gerekli asgarî fizikî şartları belirlemek.
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kuruluna sunulmak üzere yıllık rapor hazırlamak.
  • Sigortacılık mevzuatı uyarınca sigorta acenteliği yapabilmek için gerekli olan Levhaya kayıt işlemleri ile kayıttan silinme işlemlerini yürütmek.
  • Sigorta acenteleri hakkında sigortacılık faaliyetleri ile ilgili konularda disiplin cezası vermek.
  • Sigorta acentelerinde sözleşme düzenlemeye yetkili personelin niteliklerini belirlemek ve bunlara ilişkin sicil tutmak.
  • Müsteşarlıkça verilecek diğer görevleri yerine getirmek.

SAİK sahip olduğu kanuni yetkileri ve yaptırım gücü ile acentelerin geleceğe umutla bakmasını kesinlikle sağlamalı.

Önerilerimiz ve görüşlerimizi başlıklar altında şöyle sıralamak isteriz.

Sektöre zarar veren ve haksız rekabet sağlayan acentelere ceza verilmeli. Acenteler yönetmeliğinde belirtilen kıstaslar çerçevesinde poliçe tanzim etmeye yetkisi olmayan kişilere en ağır idari para cezalarının uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu tarz yaptırım ve cezai uygulamalar yapılmaya başlarsa sektörümüzde yapılan hatalı uygulamaların sonlanacağını ve azalacağını ön görmekteyiz.

Fiziksel yeterliliği olmayan, acente mesleğine haiz olmayan ve aynı çatı altında acentelik harici başka sektörde faaliyet gösteren acentelerin tespit edilip, gerekli yaptırımların uygulanması şarttır.

Şubelerin mevzuata uygun şekilde gerekli sermaye yapısına uyumlu şekilde faaliyetlerini yapması gerekmektedir. Müdür ataması olmadan poliçe kesme ekranı açarak haksız rekabet sağlanması durumunda gerekli en ağır cezalar bu durumda da yerine getirilmelidir. Ayrıca acenteler yönetmeliği dışında il dışı ekran paylaşımı yapan ve kullanan kişiler hakkında İP kontrollerinin de sağlanarak en ağır yasak müeyyideleri işleme sokmak zorundadır.

Acentelerin kazanmış oldukları komisyon karşılığında ağır finansal yükleri vardır. Acentelerin finansal yükü, operasyonel yükü oldukça ağırdır. Şirketlerin uygulamış oldukları komisyon oranlarının arttırılması için sigorta şirketleri ile gerekli aksiyonları alınmalıdır. Her ne kadar sigorta şirketleri hasar prim dengesinden atıfla buna karşı gelseler de, acentelerin maliyetleri günümüz ekonomik koşulları çerçevesinde artmaktadır. Sigorta şirketlerinin aldıkları prim dışında finansal karda elde ettikleri unutulmamalıdır.

Bireysel kredilere bağlı sigorta yönetmeliğine aykırı hareket eden özellikle bankalara gerekli yaptırımların sağlanması gereklidir. Bankaların bankacılık faaliyetlerinin yanında yapmış olduğu sigorta üretimi bilinçli poliçe satışı olmaması sebebiyle sektörümüze zarar vermektedir. Her ne kadar sigortalılara bilinçli ürünler satılmamasından dolayı karlı üretim olarak gözüktüğü için bir işlem ve uygulama yapılmamasına rağmen bu durum sigorta sektörüne zarar vermektedir. Bununla ilgili çözüm önerileri değerlendirilmelidir.

Sigorta şirketlerinin acenteler ile imzalamış oldukları sözleşmelerin TTK ve buna uygun olarak ve acentelerin hak ve menfaatlerini koruyacak şekilde düzenlemesine muhakkak aracılık edilmesi gerekmektedir.

Yetkisiz kişilerin sigortalılara poliçe kesebilmesinin önü açılmaması gerekmektedir. Teknoloji firmaları, GSM şirketleri, Zincir marketler, Seyahat Acenteleri bu faaliyetlerden bazılarıdır. Sigortacılık işlemlerinin güvene ve doğru bilgiye dayalı olarak doğru bir şekilde hizmetinin Acenteler kanalı ile yapılmasını ve SAİK’in bunu en iyi şekilde denetlemesi şarttır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir