Sigorta Acente Dernek Başkanları Kürsüde 3 – Azmi Karakoyunlu
Antalya Sigorta Acenteleri Derneği ( ANSAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Azmi Karakoyunlu sektöre dair fikir ve düşüncelerini siz değerli okuyucularımız ile paylaştı.
Antalya Sigorta Acenteleri Derneği ( ANSAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Azmi Karakoyunlu sektöre dair fikir ve düşüncelerini siz değerli okuyucularımız ile paylaştı.
Yayınlanma Tarihi : 3 Mayıs 2022
Son zamanlar da bir gecede özellikle hafta sonuna denk gelecek şekilde sektörü kökünden ilgilendiren ve acentelerin geleceğini etkileyen yönetmeliklerin çıktığını biliyoruz. Bu yönetmeliklerin iptali için gece gündüz tüm acente meslektaşlarımın, özellikle de Ticaret ve Sanayi Odalarındaki meslek komitesi üyesi arkadaşlarımızın, en güçlü meslek örgütümüz olan Sigorta Acenteleri İcra Komitesi’nin nasıl çalıştığını yakinen biliyorum. Aslında sektörde yaşanan sorunun temelinde yatan sigorta sektöründe yer alan tüm aracıların aynı çatı altında olmamasından, olanlarında birlik beraberlik içerisinde hareket etmemesinden kaynaklanmaktadır. Yapılması gereken aslında çok basit bir gecede yönetmelik yayınlayanlar bir kanun maddesi ile tüm sigorta aracılarını Türkiye’nin en büyük ve en güçlü sivil toplum kuruluşu olan TOBB çatısı altında toplasalar, 5684 sayılı Sigortacılık kanunu uyarınca kurulan Sigorta Acenteleri İcra Komitesi ismini de Sigorta Aracıları İcra Komitesi olarak değiştirseler sorunların büyük bir bölümü kendiliğinden çözülmüş olacaktır. Sektörü dizayn etmeye çalışan kurumların yapacakları düzenlemelerde üretimin ortalama %75’ne aracılık eden acentelerin örgütlerine fikir sormamaları ben yaptım oldu bitti demeleri ayrı bir muammadır.
Kanuni olarak yapılması gerekenlerden birisi de aracıların çalışmalarını ilgilendiren sektörle ilgili kurumlarda (SEDDK, SBM, TARSİM, DASK vb.) SAİK’i temsilen köprü görevi görecek bir temsilcinin bulunması sorunların hızlı çözülmesi açısından iyi olacaktır.
5684 Sayılı Sigortacılık kanununa istinaden kurulan seçilmiş yedi üyesinin mesleğinde geçmişi olan, bilgili ,donanımlı ve saygın kişilerden oluşan Sigorta Acenteleri İcra Komitesinin kurulduğundan beri mesleğimizi ilgilendiren bir çok konuya çözüm getirdiği, Acentelerin çalışma şekil ve şartlarını belirlediğini, meslektaşlarımızın gelişimi ve bilgilenmesi için eğitimler düzenlediğini , meslektaşlarımızın gelirlerinin artması için girişimlerde bulunduğunu ve sorunların çözümü için çaba sarf ettiklerini takip ediyoruz. Son dönemde SAİK’in en büyük şansızlığı tüm dünyayı etkileyen pandemi sürecinin yaşanmış olması, SEDDK’nın bu dönemde kurulmuş ve yeni bir yapılanma içerisinde olmasıdır.
Özellikle son dönemde acente sorunlarının tespit edilerek hızlı çözüme kavuşması için sektör meclisi üyelerinden oluşan Eğitim Komisyonu, Mevzuat Komisyonu, Mesleki Sorunların Tespiti ve Çözüm Önerileri Geliştirme Komisyonu, Sigorta Bilinçlendirme ve Tanıtım Stratejisi Komisyonu, Zorunlu Poliçelerdeki Sorunlar ve Zorunlu Poliçe Alanlarının Geliştirilmesi Komisyonu gibi komisyonlar kurulmuştur. Bu komisyonların etkin ve verimli çalışması mesleğimizin gelişimine ışık tutacaktır. Ancak son dönemde yaşanan pandemi süreci nedeniyle sık ve yüz yüze toplantı yapılamamış yapılsa bile bir iki saatle sınırlı şekilde olduğundan çok da verimli olmamıştır.
Sektördeki aracıların tek çatı altında toplanması beraberinde çalışma şartlarının ve mesleki kuralların tüm aracılar için aynı olmasını sağlayacağından mesleğimize bir düzen gelecek ve saygınlık kazandıracak haksız rekabetin önüne geçirecektir. Denetim tek bir elden yapılacağı için herkes aynı şartlarda denetlenecek ve aynı ceza ve yaptırımlara tabi olacaktır. Böylelikle hem kayıt dışı çalışmanın hem de yetkisiz kişilerin sektöre girmesinin poliçe satılmasına aracılık etmesinin önüne geçilecektir.
Sigorta Acenteleri İcra komitesi sektörde penatrasyonun artması acentelerin farklı sigorta poliçesi satmaları için acentelerin vizyonunu, bilgisini arttıracak eğitim çalışmalarını yapabilir ve teminat bulunamayan sigortalarla ilgili girişimde bulunup buralarda acentelerin poliçe kesmesinin önü açılarak gelirlerinin artmasına yardımcı olabilir. Özellikle Mesleki sorumluluk sigortalarına diğer meslek gruplarının artması yeni meslek gruplarına poliçe kesilmesine imkân verecektir. Türkiye de sigortalılık oranın %65 seviyelerinde olduğu düşünülürse sigortalanmayan %35 bir bölüm hala bakir vaziyettedir. Acentelerin standart poliçelerin (Trafik, Kasko vb.) yanında diğer sigortalana bilir alanlara yönelmesi gelirlerinin artmasını sağlayacaktır.
Günümüzde acentelerin sorun yaşadıkları konuların başında Zorunlu Trafik sigortasındaki taban tavan fiyat uygulaması gelmektedir. Burada yapılacak bir düzenleme ile ya sigorta fiyatında sabit tarife uygulanmalı ya da acentelerin tüm şirketlerden trafik sigortası kesebilmesinin sağlanması gerekmektedir. Bunun sağlanması halinde acentelerin zamanlarının büyük bir bölümünü harcadığı yeri geldiğinde gelirini meslektaşıyla bölüşmek zorunda kaldığı bu sorun ortadan kalkacağından hem geliri artacak hem başka sigorta konularına daha fazla zaman ayırması sağlanacaktır. Bu alanda fiyattan ziyade hizmet ön planda olacağından acentenin değeri müşteri gözünde daha da artacaktır. Ayrıca bu düzenleme ile yetkisiz ve kayıt dışı çalışmanın olduğu bu alan kontrol altına alınmış olacaktır.
Acente segmentasyonunun yapılması acentelere bir nitelik kalite ve sınıflandırma getireceğinde hizmette diğer aracılara göre farklılık yaratacağından ileriki dönemlerde gelirlerin artmasına imkân verecektir.
Denetleme mekanizmasının sağlam kurulması ve etkin yapılması sektördeki başı boşluğun ve düzensizliğin önüne geçecek ve kayıt dışı yetkisiz kişilerin poliçe kesmelerini engelleyecektir. Bunun içinde yeterli sayıda denetim personeli alınması gerekmektedir.
Acentelerin gelecekleri açısından dijitalleşmeye büyük önem vermeleri gerekmektedir. Acentelerin dijitalleşmeleri için SAİK’in ön ayak olması bilgilendirme, eğitim, konferans ve paneller düzenlemesi çok yararlı olacaktır. Teknoloji firmaları ile kurum olarak yapılacak anlaşmalar sayesinde acenteler daha uygun fiyatlarla bu imkanlardan faydalanabilecektir.
Kurumları etkin ve verimli çalıştırmak birazda biz acentelerin elindedir. Özellikle Ticaret ve Sanayi odaları bünyesinde bulunan meslek komitelerinin verimli çalışması, buraya seçilen kişilerin deneyim, mesleki bilgi ve acentelerin sorunlarına vakıf olması burada alınacak karaların SAİK’e iletilmesinde büyük bir önem içermektedir. Bizler özellikle Antalya özelinde dernek yönetiminden arkadaşlarımız aynı zamanda komitede olduğu için aldığımız tüm kararları önceden konuşma, tartışma ve araştırma fırsatımız oluyor ve uyumlu bir çalışma sergiliyoruz. Bunun en büyük verimini de Acentelerin vizyonu ve gelişimi açısından önemli olan Türkiye de ilk defa derneğimiz ANSAD tarafından düzenlenen Türkiye Sigorta Sektörü ve İş birliği Fuarı’nı yaparak gördük. Bu fuarda sektörün tüm paydaşları bir araya getirilmiş ve çok verimli olmuştur. Ayrıca bu fuarımıza bağlı olduğumuz TOBB’ un destek vermiş olması bizim için çok değerlidir.
Geleceğe umutla bakabilmemiz için öncelikle kendimize çeki düzen vermemiz yanlış işlerin içerisinde olmamamız lazım. Yetkisiz kişilerle iş paylaşımı yapan, brokerlerin ekranlarını kullanıp poliçe kesen, hak etmiş olduğu komisyondan sırf başka bir meslektaşı poliçe kesmesin diye feragat eden yine bizleriz. Belki SAİK ‘in yetkileri kısıtlı olabilir ama biz acenteler mesleğimize ve kurumlarımıza sahip çıkar birlik beraberlik içerisinde destek olursak üstesinden gelinmeyecek sorun yoktur.
Bu vesile ile tüm meslektaşlarımın Ramazan Bayramlarını en içten dileklerimle kutlar, sağlıklı bir yaşam sürmelerini ve işlerinde bereketli kazançlar sağlamalarını diliyorum.
Sigorta acentesiz olmaz.