KARAR VERME! 4 Aşamada Etkili Karar Verme Yöntemi

Hayatımızın her alanında önümüze karar vermemiz gereken olaylar, sebepler ya da durumlar çıkabilir.Kararımızı vermeden önce ortadaki problemi açığa kavuşturmamız gerekir.

KARAR VERME! 4 Aşamada Etkili Karar Verme Yöntemi

Yayınlanma Tarihi : 13 Nisan 2022

4 Aşamada Etkili Karar Verme Yöntemi

Herhangi bir konu ile alakalı karar vermek için karar verme mekanizmasını kullanılır. Bu mekanizma 4 aşamadan oluşur. 1. Aşama amaç ya da sorunun tespitidir. Amaç ya da sorunun tespitinden önce aslında sayılmayan bir aşama vardır. Bu aşama 0. Aşama olarak belirtilir. Bu aşama sorunun ya da amacın kabullenilmesidir.

Bu kabullenmeden sonra 1. Aşama olan amaç ya da sorunun tespiti yapılır. Amacımızı ya da sorunumuzu tespit etmek çok önemlidir çünkü düzgün tanımlanmış bir amaç ya da sorun ya da hedef karar vermenin yarısını oluşturur. Sorunu ya da amacı tespit ettik peki ya sonra?

Bu noktada 2. Aşama devreye girer. 2. Aşamada amaç ya da sorun incelenir ve analiz edilir. İnceleme ve analiz kısmında birçok veri toplanır bu verileri belirli yöntemlerle analiz edilir. Elimizde sorunumuz ya da amacımız ile alakalı birçok veri ve analiz sonuçları geçtikten sonra 3. Aşamaya geçeriz.

Bu aşamada verilecek kararların listesi yapılır. Bu listeye seçimler kümesi denilir. Yapılan bu kümeden belirli objektif kriterlere göre bir seçim yapılır ve son aşama tamamlanır. Bu objektif kriterler kişiye karar ve işletmeye göre değişiklik gösterebilir. Örneğin kimi işletme için ya da kişi için esas kriter maliyet olurken kimi içinde zaman olabilir.

Doğru Karar Vermenin Adımları

Hayatımızın her alanında önümüze karar vermemiz gereken olaylar, sebepler ya da durumlar çıkabilir.Kararımızı vermeden önce ortadaki problemi açığa kavuşturmamız gerekir.Problemi açığa kavuşturduktan sonra problemimiz için her türlü bilgiyi toplamamız gerekir.Bir çok kişi gibi karar verme öncesinde çevresindeki kişilere danışır. Fakat burdaki önemli nokta tamamen başkalarının fikrileri altında kalmamak için diğer insanların düşündüklerinin %49’u ve sizin düşündüğünüzün %51’i olacak şekilde bir fikir alışverişi yapmak gerekir. Karar vermeden önce her karar için olası sonuçları öngörmek gerekir. Ve unutulmaması gereken en önemli şeylerden biri en küçük seçimi yaparken bile risk almak gerekir. O yüzden olası risklere çok fazla takılmayıp ama yinede göz ardı etmeden karar verilmelidir.

Zamanı ve hayatı yönetmenin Japoncası: Kanban Tekniği

Kanban tekniği Japonların geliştirdiği ve iki prensipten oluşan bir tekniktir. Bu iki prensip : Görselleştirme ve Sınırlandırma olarak tanımlanmıştır. Japonlar bu teknik ile fikirlerin kafada duracağına yazılı bir biçimde tahtada dursun prensibini öneriyor. Peki bu tekniği nasıl uyguluyoruz ? Önce fikirleri ya da görevleri birer kağıda ya da postitlere yada nasıl daha güzel görselleştirmek istersek yazıyoruz. Bu kağıtları renkler yada şekiller ile gruplandırabiliriz. Yazdığımız bu görevleri kişsel bir isim verdiğimiz birinci bölüme koyuyoruz.Daha sonra bir ikinci alan oluşturarak birinci alandaki hedef ya da görevleri 2. Alana aktarıyoruz. Fakat buaradaki önemli nokta 2. Alana çok fazla iş getirmeyip konsantrasyonumuzu daha verimli kullanıyoruz. 2. Alanda biten görevleri kişisel bir isim verdiğimiz 3. Bir bölmeye aktarıyoruz. Her 3. Alana aktarılan işten sonra 2. Alana yeni bir görev ekleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir