Hayat Sigortalarında Ayrılma Değerinin Hesaplanması ve Ölüm Düzeyi Tablolarına İlişkin Genelge
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan
Yayınlanma Tarihi : 16 Ağustos 2022
Bilindiği üzere, hayat sigortasına ilişkin hükümler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiş olup 10/11/2012 tarihli ve 28437 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Hayat Grubu Sigortaları Yönetmeliğinde, hayat grubu sigortalarına ilişkin faaliyetlerin düzenlenmesi, denetlenmesi ve gözetimine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.
Bu kapsamda, hayat sigortalarında erken ayrılma durumunda ayrılma değerinin hesaplanmasına ve kullanılabilecek ölüm düzeyi tablolarına ilişkin hususların belirlenmesi amacıyla işbu Genelge düzenlenmiştir.
Ayrılma değerinin hesaplanması
Madde 1- (1) 6102 sayılı Kanunun “Sigortadan ayrılma” başlıklı 1500 üncü maddesi uyarınca ayrılma değeri; ayrılmanın istenildiği andaki genel kabul görmüş aktüerya kurallarına uygun biçimde hesaplanan değer olarak tanımlanmış olup 20021/23 sayılı Bir Yıldan Uzun Süreli Hayat Sigortalarında Erken Ayrılma Durumunda Sigorta Ettirenlere Yapılacak Ödemeler Hakkında Genelge (2021/2 sayılı Genelge) uyarınca tarife primi içerisinde yer alan işlemeyen günlere ait gider pay ve aracı komisyonun (üretim masrafının) da sigorta ettirenlere iade edilmesi gerekir.
(2) 2021/23 sayılı Genelge çerçevesinde, bireysel kredilerle bağlantılı bir yıldan uzun süre hayat sigortalarında iade hesabı yapılırken tarife primi içerisinde yer alan gider payı ve aracı komisyonunun tüm sigorta süresine ait olduğunun esas alınması gerekir.
(3) Kredi bağlantısı olmayan ve aktüeryal olarak taksitlendirilmiş uzun süreli poliçelerde sigorta döneminin tamamlanması durumunda söz konusu taksit içerisinde yer alan gider payı ve aracı komisyonuna tamamen hak kazanılacağı kabul edilir. Örneğin, uzun süreli kredi bağlantılı olmayan bir hayat sigortasının primlerinin yıllık olarak ödenmesi durumunda, ilk taksitin ödenmesi ve ilk yılın tamamlanmasıyla birlikte ilk taksit içerisinde yer alan gider payı ve aracı komisyonuna hak kazanılmış olacaktır. Ancak gider payı ve aracı komisyonunun sigorta süresine eşit olarak dağıtılmadığı ürünlerde, gider payı ve aracı komisyonunun belirlenmesine ilişkin gerekçelere, varsayımlara ve detaylı açıklamalara tarife teknik esaslarında ve aktüerya raporlarında yer verilir.
(4) Sigortadan ayrılarak sonlandırılan sözleşmelerde, gider payı ve aracı komisyonuna ilişkin olarak işlemeyen günlere ait ödenmiş primlerin sigorta ettirene geri verilmesi esastır. Ancak, varsayımlara ve detaylı açıklamalara tarife teknik esaslarında ve aktüerya raporlarında yer verilmesi şartıyla, gider payı ve aracı komisyonun iade bedellerinin belirlenmesinde aktüeryal esaslara uygun olarak da hesap yapılması mümkündür.
Ölüm düzeyi tabloları
Madde 2- (1) 2021/9 sayılı Hayat Sigortalarında Ölüm Düzeyi Tablolarına İlişkin Sektör Duyurusu çerçevesinde, 1/1/2022 tarihinden sonra akdedilecek hayat grubu sigortaları sözleşmelerinde, riskin primi hesabında 2000 yılı ve öncesi hazırlanan ölüm düzeyi tabloları kullanılmayacaktır.
(2) Yıllık yenilemeli olarak 31/12/2021 tarihi ve öncesinde akdedilmiş hayat sigortası sözleşmelerinin, mevcut tarifeleri doğrultusunda yenilenmesi mümkündür. Ancak, bu sözleşmelerin 1/1/2023 tarihi ve sonrasına denk düşen yenilemelerinde risk primi hesabında 2000 yılı ve öncesi hazırlanan ölüm düzeyi tabloları kullanılmayacaktır.
(3) Krediyle bağlantılı olmayan hayat sigortaları için 31/12/2021 tarihi itibarıyla yürürlükte bulunan bin veya daha az poliçe içeren 1/1/2022 tarihi ve sonrasında satışa kapalı pasif tarifelerde, tarife değişikliği yapılmasına gerek yoktur.
Yürürlük
Madde 3- (1) Bu Genelge’nin 1 inci maddesi 1/4/2022 tarihinden, 2 nci maddesi 1/1/2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.