Deprem Haftası Özel – Cem Serhat Dayanç
Deprem Haftasına özel hazırladığımız yazı dizimizde görüş ve önerilerini paylaşan Kocaeli Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Cem Serhat Dayanç’a teşekkür eder, keyifli okumalar dileriz…
Deprem Haftasına özel hazırladığımız yazı dizimizde görüş ve önerilerini paylaşan Kocaeli Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Cem Serhat Dayanç’a teşekkür eder, keyifli okumalar dileriz…
Yayınlanma Tarihi : 3 Mart 2023
6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremi sektörel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz, bu afet sigorta sektörü için milat olabilir mi?
Yaşadığımız bu deprem felaketi bize tekrar önlemin ne kadar önemli olmazsa olmaz olduğunu göstermiştir. Önlemlerden biri de “sigorta zaruriyetidir” diye düşünüyorum. Zaten depremden sonra yaptığımız üretimlerde bize göstermiştir ki; deprem, ülkemizin gerçeğidir ve teminat içeriğinde mutlaka olmalıdır. Bu deprem bize ileriki süreçte (sigorta ödemeleri başladığında) sigortanın değerini bir kez daha gösterecektir. Bu açıdan bakıldığında, özellikle de Deprem Teminatı açısından yaşanan depremin milat olacağını düşünüyorum.
Sigorta sektörü bu yükün altından alnının akıyla çıkarabilecek mi?
Sigorta şirketlerinin, verdikleri teminatın arkasında fazlasıyla duracağına inanıyorum.
Önümüzdeki dönemde poliçe fiyatları artar mı, poliçe bulmak zorlaşır mı?
Önümüzdeki dönemde primlerin artacağı aşikâr. Bunu başlıca nedenleri; riskin daha da görünebilir ve ölçülebilir olması, yaşanan zararın verdiği tazminat yükü, olası karşılaşılabilecek risk yüzdesinin artması gibi faktörler primi etkileyecektir. Sigorta şirketlerinin teminat verme konusuna gelirsek, daha temkinli olacaklarını düşünüyorum. Her işe ve bölgeye fiyatlandırma yapmayabilirler. Kaldı ki şu an bile deprem bölgesi için birçok şirket teminat vermiyor.
Fiyat endeksli tanzim edilen poliçelerde eksik sigortalardan dolayı yaşanacak olası sorunlar acenteleri etkiler mi?
İşi almak adına, teminattan eksilterek prim odaklı yapılan poliçeler acenteleri etkileyecektir tabii ki. Öncelikle duyulan güveni zedeleyecektir daha sonra kanuni yollara kadar gidebilecek bir süreç yaşanabilir. Bunların yaşanmaması adına; sigortalanacak riskin doğru tespit edilmesi ve doğru fiyatlandırmanın yapılması elzemdir.
Bunlardan da önemlisi, deprem bölgesinde hayatını kaybeden, işyerin kaybeden daha doğrusu mağdur olan acenteler için mesleki güvence olasılığı için neler söyleyebilirsiniz, mağduriyetlerin giderilmesi adına önerileriniz nelerdir?
Öncelikle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet geride kalanlara baş sağlığı ve sabırlar diliyorum. Biz bu konuda Kocaeli Ticaret Odası Meslek Komitesi olarak elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Çünkü orada yaşananları en iyi anlayacak olanlar 1999 depremini yaşayan kişiler olarak bizleriz diye düşünüyorum. Deprem bölgesindeki meslektaşlarımız için, sigorta şirketlerinin iyileştirme yapmaları (komisyon desteği, indirim desteği, teminat desteği vs.) çok faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Fiziki şartların iyileştirilmesi adına biz komite olarak çadır desteği sağlamaya çalışıyoruz ama çok büyük bir bölge olduğu için yeterli gelemiyoruz. Şirketlerde acenteleri için bu desteği sağlayabilir çok da faydalı olur. Kısacası elbirliği ile bunlarında üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum.
Cem Serhat Dayanç
Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Sigortacılık Meslek Komitesi