Başkanlar Kürsüde 5 – Özgür Yılmaz

İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz sektöre dair fikir ve düşüncelerini siz değerli okuyucularımız ile paylaştı.

Başkanlar Kürsüde 5 – Özgür Yılmaz

Yayınlanma Tarihi : 5 Aralık 2022

SEDDK’nın yeni yol haritasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Olumlu ve olumsuz yönlerini açıklayabilir misiniz? Sorun yaşamadan Trafik poliçesi kesebiliyor musunuz?

Yıl içinde zorunlu trafik sigortasına yapılan artı yöndeki prim revizyonları zararın azaltılmasında yeterince etkili olmamakla birlikte söz konusu prim artışı artan maliyetleri dahi karşılamamaktadır. Bunun sebepleri arasında enflasyonun ve döviz kurunun yükselmesiyle parça ve onarım bedellerinin artmasını ve asgari ücrete yapılan zamla bedeni hasar tazminatlarının doğrudan artmasını sayabiliriz. Asgari ücretinde artmasıyla birlikte muallak hasar dosyalarının hasar maliyetlerine olan negatif etkisi de sektöre olumsuz yansımaktadır. Beraberinde özellikle kaza branşında risklerin iyi yönetilememesi, mesela pandemi döneminde trafik sigortalarında çok düşük primler uygulanması da sektörün şu an yüksek primler ile maliyetlerin altından kalkmaya çalışması ile sonuçlanmıştır.

TÜİK verilerine göre Ülkemizde 25 milyon 105 bin motorlu araç var. TSB verilerine göre de bu araçların 20 milyondan fazlasının trafik sigortası mevcut. Nüfusumuzun 84 milyon civarında olduğunu düşünürsek, neredeyse her hanenin bir aracı var. Dolayısıyla sigorta başta olmak üzere, motorlu taşıtlara ilişkin her şey tüm halkımızı ilgilendiriyor ve etkiliyor. Bu kadar geniş bir kitleyi ilgilendiren trafik sigortasına kayıtsız kalmamız muhakkak ki mümkün değil.

Araç sahipleri açısından da sigortasız kalmak büyük bir tehlike teşkil etmektedir. Zira yeniden araç alım ya da onarım maliyetleri yüksek miktarda artmış halen de artmaya devam etmektedir. Bir diğer sorunda sorumluluk hukuku açısından doğmaktadır. Bugün trafik kazasında kusurlu tarafa destekten yoksun kalma, tedavi, karşı aracın onarımı gibi büyük miktarda tazminat ödemesi çıkabilmektedir. Şayet yeterli teminatı sunan sorumluluk sigortası yoksa, bu tazminatların altından kalkmaya imkân bulunmamaktadır. Bu nedenle, özellikle karayolu taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren firmalara, acenteleri ile görüşerek trafik sigortalarının yanı sıra ihtiyari mali sorumluluk teminatı da almalarını öneriyoruz.

12 Ağustos 2022 tarihinde Trafik Sigortası Tarife Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumuna, zorunlu trafik sigortası düzenlemekten kaçınan sigorta şirketlerine 3 günden az ve 30 günden fazla olmamak üzere trafik ya da diğer branşlarda üretim yapmama müeyyidesi uygulama yetkisi verilmiştir. Fiilin devam halinde bu süreler 2 katına kadar artırılabilmektedir.

SEDDK’nın hayata geçireceğini açıkladığı yeni yol haritasını çok değerli buluyorum. Açıklanan uygulama değişikliklerinin kısa, orta ve uzun vadede hayata geçmesi ile ileriki yıllarda zarar eden trafik branşında önemli değişikliklere olumlu yönde katkı sağlayacağını düşünüyorum bununla birlikte bazı değişiklikler ile ilgili çekincelerimiz de söz konusu. 

Özellikle basamaklara yapılan ilaveler, isteğe bağlı olarak kişi temelli trafik sigortasına geçiş çok önlemli.

Bununla birlikte henüz yürürlüğe girmeden trafik sigorta poliçe iptallerindeki acentenin alacağı iptal iade komisyon tutarının enflasyona endeksli olması, ikinci el satışlarda poliçe yapılırken yapılacak poliçeye mevcuttakinden daha kısa bir süre verilmesi ve devir zeyili gibi önerilerimiz de var.

SEDDK’nın hayata geçireceği yeni yol haritasındaki ana başlıklara da değinmek istiyorum.

DEĞER KAYBI VE BEDENİ ZARARLARIN HESAPLAMALARINA STANDADİZASYON GETİRİLMESİ

Bu alanda son beş yılda birkaç kanun ve yönetmelik değişiklikleri ile bir standart belirlendi lakin bu standartların özellikle kaza yargıya taşındığında uygulamasının sağlanması pek mümkün olmadı. Bu da sektör ve şirketler için öngörülemeyen hasar maliyetlerini getirmeye devam etti.

TRAFİK ZARARLARININ AZALTILMASI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AÇISINDAN MALİYET YÖNETİMİ, SÜRÜCÜ DAVRANIŞ YÖNETİMİ VE TARİFENİN AKTİF YÖNETİLMESİ ADINA ÖNLEMLER ALINACAĞI

TÜM TRAFİK BASAMAKLARININ HAVUZ SİSTEMİNE ALINMASININ YARATABİLECEĞİ OLUMSUZLUKLAR

HER BASAMAĞIN HASAR YÖNETİMİNİN KENDİ İÇİNDE YAPILMASI

TRAFİK SİGORTASI KESMEKTEN İMTİNA EDEN ŞİRKETLERİN VARLIĞININ TESPİTİ HALİNDE RADİKAL UYGULAMALAR YAPILMASI

Aylardır sektörün sancılı bir süreç yaşamasına sebep veren bur durumun yeni yıla bırakılmadan bir an önce çözüme kavuşması Acenteler ve müşterilerin yaşadığı mağduriyetlerin sonlandırılmasını sağlayacaktır.

MEVCUT 7 BASAMAKLI SİSTEME 0 ÇOK RİSKLİ SÜRÜCÜLER BASAMAĞI İLE 8 ÇOK İYİ SÜRÜCÜLER BASAMAKLARININ EKLENMESİ

Tarifeye yeni iki basamak eklenmesi çok güzel bir uygulama ve özellikle iyi sürücü statüsündeki sigortalılar için çok kıymetli bir adım atılmış oldu lakin 8. Basamak için verilecek indirim oranı sigorta şirketlerini de zorlamadığı sürece biraz daha arttırılırsa sigortalı nezdinde de daha büyük bir memnuniyete sebebiyet verecektir .Ek olarak 10 yıldan fazladır hasarsız olan poliçeler için bir kademe daha ( 9. Basamak gibi ) hasarsızlık indiriminin biraz daha yüksek olacağı ikinci bir alternatifte güzel etki yaratabilirdi.

RİSKLİ SİGORTALILAR OLARAK BELİRLENEN 6062 ADET SİGORTALININ 0. BASAMAĞA ÇEKİLMESİ, PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRMEYE TABİ TUTULMASI, GEREK GÖRÜLMESİ HALİNDE SÜRÜCÜ EĞİTİMİNİN TEKRARLANMASI VE SÜRÜCÜ BELGELERİNE GEÇİCİ SÜRE İLE EL KONULMASI

FİLO, OTOBÜSLER VE ŞÖFÖRLERİ GİBİ TİCARİ SEGMENTLERİN DİSİPLİNE EDİLMELERİ İLE TRAFİK KAZA ORANLARINI AZALTARAK SEKTÖRE FAYDA SAĞLANMASI

SADECE İŞLETENİ DEĞİL KAZAYİ YAPAN KİŞİLERİNDE TAKİBİNİN YAPILMASI

KİŞİ TEMELLİ POLİÇELERE GEÇECEK OLAN FİRMALARA HAVUZ POLİÇELERİNDE %5 İNDİRİM UYGULANMASI PLANLANMASI

SİGORTALININ DOĞRUDAN TAZMİN YÖNTEMİ İLE KENDİ TERCİHİ DOĞRULTUSUNDA, OLASI KENDİ HASARLARINDA MEMNUNİYET ELDE EDEBİLMESİ

SİGORTALI TERCİHİNE GÖRE POLİÇE DÜZENLENMESİ, ORJİNAL PARÇA YA DA EŞDEĞER PARÇA KULLANIMI ALTERNATİFİ SUNULARAK POLİÇELERİN DÜZENLENMESİ

ACENTE İPTAL İADE KOMİSYONUNUN 32 TL DEN 100 TL YE YÜKSELTİLMESİ

ARAÇ SATIŞLARINDAKİ 15 GÜNLÜK SÜRENİN KALDIRILMASI

Bu Acenteler ve müşteriler açısından çok sakıncalı ve operasyonel anlamda büyük stres yaratacak bir durum

Bu konunun en makul çözümü devir zeyili uygulaması olmalı. Eğer bu mümkün olamıyorsa mevcut uygulamanın 15 günlük olan süresi 3 ya da 5 gün gibi makul bir seviyeye çekilmeli diye düşünüyorum.

SBM YE BAĞLI MOBİL TUTANAĞIN TUTULMASI

ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA %100 PRİM İNDİRİMİ İLE YEŞİL DÖNÜŞÜME DESTEK OLUNMASI

ENGELLİLERE AİT ARAÇLARA İNDİRİM TANIMLANMASININ PLANLANMASI

Özgür YILMAZ
İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı / Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir