Başkanlar Kürsüde 4 – Sema Tüfekçiler

Kadın Sigortacılar Derneği ( KASİDER ) Yönetim Kurulu Başkanı Sema Tüfekçiler sektöre dair fikir ve düşüncelerini siz değerli okuyucularımız ile paylaştı.

Başkanlar Kürsüde 4 – Sema Tüfekçiler

Yayınlanma Tarihi : 9 Temmuz 2022

Endüstri 4.0 ilk olarak 2011 yılında Almanya’daki bir fuarda duyulmuş olan bir tanım olup, özellikle Çin’in artan üretim gücü ile rekabet edebilmek için bir strateji dahilinde ortaya atılmıştır ve daha sonrasında da hızlı yaygınlaşmıştır.

Her ne kadar bu kavram endüstriye ait gibi görünse de aslında 4.0 teknolojilerini kullanan tüm sektörlerle ilişkilendirilebilir.

Bu kavramın hemen ardından 5.0 2017’de Japonya başbakanı tarafından ve 4.0 araçlarının insanların yararına etkili bir şekilde kullanıldığı ve refah seviyesi oldukça yüksek bir toplum modelini ifade ettiği şeklinde vurgulanmıştır. Endüstri 4.0 2030 yılına kadar mesleklerin %30 unu yok edecek ama bir o kadar yeni mesleği de ortaya çıkaracaktır ve kısa vadede istihdamı %6 arttırması beklenmektedir.

5.0 teknolojileri sanal dünya ile fiziksel dünyanın anlaşılır bir şekilde işlemesini sağlayacaktır, dolayısıyla aslında toplum bunu bir tehdit olarak değil, insanların yararına bir devrim olarak görmesi bana göre daha doğru olacaktır.

Önümüzdeki dönemde ve hatta çok kısa bir vade içerisinde blockchain ve metaverse evrenlerinin hayatımıza hızlı bir biçimde giriş yapacaktır. Müteakibinde ; insan beyninin diğer organlarımıza göre gözümüz ile gördüklerimizi daha iyi algılayıp hafızaladığı temel görüşünü de dikkate alarak , üç boyutlu görüntülemenin bu evrenler aracılığı ile yapılacağını düşünürsek, tüm acentelerimizin dijital ikizlerinin bu evrende var olmaya çalışması bu mesleğin sürekliliği açısından çok muteber olacaktır , dolayısıyla gümbür gümbür gelen bu dijitalleşmenin önünde durmak , itiraz etmek , karşı koymak yerine bu dünyanın içerisinde nasıl var olabiliriz, kendimizi , işimizi , geleceğimizi buraya nasıl adapte ederiz ve mesleğimizi nasıl daha etkili ve verimli bir şekilde bu mecralarda icra edebiliriz konusunda kafa yormak durumundayız . Lütfen unutmayalım babyboomers jenerasyonu çok kısa bir süre içinde iş hayatından tamamı ile yok olacak ve yerine dijital dünyaya doğan yeni jenerasyon iş hayatına ve satın alma gücüne sahip kitle konumuna geçecektir.

Görünen odur ki üreticinin ve tüketicinin direkt olarak ve çok kısa bir yolla buluşabileceği mecralar yaratılırken birçok aracılık mesleği ortadan kalkacaktır, ancak hemen altını çizerek belirtmek istiyorum ki, sigortacılık gibi nispeten fazla tecrübe & bilgi birikimi gerektiren bir meslek ve bu meslek, tüketici tarafından kullanılmadan anlaşılamayan bir ürün üretiyor, böyle bir sektörde acentelerin tamamıyla yok olması kesinlikle düşünülemez. Ancak bu mesleğin operasyonel ve rutin olan ve kendini tekrarlayan bütün işlerini dijitalleştirilmesi artık zaruri olmuştur. Yapay zekaya yüklenebilecek her şeyin burada halledilmesi ve natürel zekâ olan insan beyninin ise sadece komplike işler ve istisnai durumlarda devreye girmesini sağlayacak çözümler üretilmelidir.

Sözün özü, ben beş yıllık dönemde Acentelik mesleğinin daha da önem kazanacağını, ancak kesinlikle şekil değiştireceğini düşünüyorum ve acentelerimizin bu çok hızlı değişen dönüşen dönemde hem kendileri hem de sigorta şirketleri tarafından bu dönüşümün öncüleri olarak yönlendirilmesi konusundaki görüşü mü bir kez daha dile getirmek istiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir