Yılbaşı Sofrasında Ne Yemeli?

Onkoloji Diyetisyeni Şüheda Bengisu Rodop, yılbaşı akşamı ve yeni yılın ilk günü nasıl beslenmemiz gerektiğine dair ipuçlarını paylaştığı yazısını siz değerli okuyucularımız ile paylaştı.

Yılbaşı Sofrasında Ne Yemeli?

Yayınlanma Tarihi : 31 Aralık 2022

Koca bir yıl bitti ve yeni yıl hazırlıkları da neredeyse tamamlandı. Yılbaşı akşamı dendiğinde akla kalabalık sofralar, çeşitli mezeler bolca karbonhidrat akla ilk gelenlerden. Yılbaşı sofraları sizi korkutmasın. Sadece yılbaşı sofrasında yedikleriniz ile kilo kontrolünüzü kaybetmezsiniz. Bilinçli besin tercihleri ile kontrolün sizde olması sürecinizi kolaylaştıracaktır.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Öncelikle kronik bir hastalığınız varsa, diyet programınızın dışına çıkmamanızı öneririm. Diyabet, tansiyon, kalp ve böbrek hastalıkları olanlar abartıdan uzak, besin tercihleri dengeli şekilde beslenmeliler.

  • Nasıl olsa akşam fazla yemek yiyeceğim düşüncesiyle, gündüz hiçbir şey yememe hatasına düşmeyin. Yemeğe çok aç oturmamaya çalışın,
  • Gün boyunca ara öğünler yapmaya çalışın,
  • Yemek öncesi su ve salata ile yemeğe başlayın,
  • Yılbaşı gecesi için kırmızı et, hindi, tavuk veya balık gibi beyaz etleri tercih edebilirsiniz,
  • Karbonhidrat olarak basmati pirinç pilavı veya bulgur pilavı veya tam buğday ekmeği tercih edebilirsiniz.
  • Tatlı olarak sütlü veya meyveli tatlıları tercih edebilirsiniz,
  • Kuruyemişleri tüketirken dikkatli olmakta fayda var. Hem kalorisi yüksek hem de kavrulmuş olanların tuz içeriği fazla olduğundan çiğ olanları tercih edilmeli ve küçük bir kaseden fazlası tüketilmemelidir,
  • Yemek sonrası gece devam edeceğinden daha fazla kalori almamak için taze sebze ve meyveleri atıştırabilirsiniz,

YILBAŞINDA ALKOL TÜKETİMİ

Yılbaşı dendiğinde akla gelen bir diğer konu ise alkoldür. Kontrolsüz alkol alımıyla sağlığınızı riske atmayın.  Alkollü içeceklerin aşırı tüketilmesi, çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Alkol mevcut sindirim enzimlerini azaltarak vücuttaki vitaminlerin parçalanmasını, emilimini ve kullanımını engeller.

 Alkollü içecekler farklı miktar ve türde alkol içerdiği hatta farklı bardaklar ile sunulduğu için içerisinde 14 gram alkol bulunan içecek “standart alkollü içecek” terimi ile tanımlanmaktadır. Yaklaşık 14 g alkol ve dolayısıyla yaklaşık 100 kkal enerji içeren içeceklere örnekler;

  •  310 mL bira (alkol içeriği %4-5),
  • 120 mL şarap (alkol içeriği %11-12),
  • 40 mL distile alkollü içecekler (viski, rakı, cin, votka gibi) (alkol içeriği %35-40)’dir.

Ilımlı alkol tüketimi kadınlar için günde ≤ 14 g, erkekler için ≤ 28 g’dır.

Günde 1-2 adet alkollü içecekten daha fazlası tüketilmemelidir.

Eğer kişiler alkollü içecekleri tüketeceklerse 2 saat içerisinde 3-4 alkollü içkiden fazlası tüketilmemeli, yavaş içilmeli, alkol emilimini yavaşlatmak için yemekten sonra veya yemekle birlikte alınmalı, her bir alkollü içeceğe karşılık bir alkolsüz içecek tüketilmelidir. Ancak fazla alkolün kısa ve uzun dönemde neden olabileceği sağlık riskleri unutulmamalıdır.

Alkolün etkisi kandaki miktarı düşene kadar geçmez. Alkollü geçen gecenin sabahında da yediklerimiz organ fonksiyonlarını ve kilo alımını etkiler. Öncelikle alkol alacağınız gün öğün atlamamaya özen gösterin. Akşam yemeğinizi önceden planlayın ve açken alkol tüketmeyin.

Yılbaşı yemeğinizde alkol tüketecekseniz yanında protein kaynağı sebzeler ile alın. Alkolün diüretik etkisi nedeniyle; suyun, alınandan fazlası idrar ile atıldığından vücudunuz susuz kalır. Vücudunuzdaki bu açığı kapamak için yapmanız gereken ise bol sıvı tüketmek olmalıdır.

YENİ YILIN İLK GÜNÜ NASIL BESLENELİM?

Yılbaşı gecesi yemeği fazlaca yemişseniz, sabah bol yeşillikli bir kahvaltı ile güne başlayın.

C vitamini içeren yiyecekler; portakal, mandalina, greyfurt, limon, yeşil sivri biber, roka, maydanoz, domates yiyebilirsiniz. Domates suyu size iyi gelecektir. Daha iyi sonuç almak için biraz limon suyu ekleyin.
Yumurtada; alkolün toksik etkilerini azaltan, karaciğere yardımcı enzimler bulunur. Ayrıca kaliteli protein ihtiyacınızı yumurta yiyerek sağlayabilirsiniz.
B vitaminini ise bulgur, yulaf, çavdar, kepek ekmeği yiyerek alabilirsiniz. B6 vitamini takviyesi de alkolün zararlı etkilerinden arınmanıza yardımcı olacaktır.

  • Gün içerisinde bol bol su için,
  • Çay ve kafeinli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durun,
  • Yeşil çay, beyaz çay, gibi bitki çayları tüketin ki ödeminizi atmaya yardımcı olsun,
  • Mümkünse ertesi gün ve sonrası birkaç gün hafif tempoda yürüyüş yapmaya çalışın,
  • Şekerli yiyecekleri ve yağlı, kızarmış besinleri tüketmeyin,
  • Hafif ara öğünler yapmaya çalışın,
  • Öğünlerinizde sebze tüketmeye özen gösterin,
  • Gece fazla alkol aldıysanız ertesi gün maden suyu tüketmenizde fayda var.

Yeni yılın ilk günü bol bol dinlenin! Koskoca bir yıl sizi bekliyor…

MUTLU YILLAR 😊

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir