Sigorta Acenteleri Umudunu 2022 Yılına Bağladı

Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, Gaziantep Yerel Gazetesi Sabah’a sigorta sektörünün 2021 yılını değerlendirdi.

Sigorta Acenteleri Umudunu 2022 Yılına Bağladı

Yayınlanma Tarihi : 6 Ocak 2022

2021 yılının ilk yarısının sigorta sektörü açısından zorlu geçtiği tespitini yapan Başkan Yiğit, “Ekonomik sıkıntılar ve dövizdeki dalgalanma nedeniyle vatandaşın en son düşündüğü şey hiç özel poliçeleri oldu. Dolayısıyla sigorta acenteleri umduğunu bulamadı, 2022 yılına umutlu bakıyoruz” dedi.

1 Temmuz tarihi itibariyle normalleşme sürecinin başladığını hatırlatan Yiğit, “Yasakların olduğu dönemde insanlar evlerinden çıkamadılar ve normalleşme sürecinin başlamasıyla ekonomik koşulların kaldıkları yerden devam etmeye başlayan ve hızlıca giriş yapan vatandaşımızda koşuşturmaca başladı. Dolayısıyla insanların dışarıya çıkması araçlarında trafiğe çıkması anlamına geliyor. Bunun yansıması ise Sigorta şirketlerin de bir önceki yılın kapanış rakamının 2021 yılında da devam edeceği düşüncesi ile 2021 yılının Ocak ayında çok ciddi tüm sigorta poliçelerinde indirime gitti. Bu maalesef sigorta sektörünü zor durumda bıraktı.”

“2020 yılını değerlendirecek olur isek sigorta sektörünün altın çağıydı. Sigorta sektöründe 2021 yılında maalesef teknik kazanç yılın ilk 9 aylık döneminde yüzde 18,5 düşüş ile 7, 9 milyar TL, sektörün bilanço kazancı ise 7,7 milyar TL olurken, mali kazanç da 2,4 milyar seviyesine geriledi. Bu da ister istemez hem acentelere hem de vatandaşa yansıdı. Zorunlu Poliçelerinin tutarları 2016 yılının tutarlarından yüzde 30 daha düşüktü. Şu anda Zorunlu Poliçeleri 2021 yılının Eylül ayına göre yüzde 100 oranında bir artış gerçekleşti. Dolayısıyla sigorta şirketleri açısından trafik poliçe kesmek tamamen zarar haline geldi.”

“Zorunlu branşta 2020 yılının ilk 9 aylık döneminde 1,3 milyar TL kazanç 2021 yılının aynı döneminde ise 897 milyon TL’ye düştü. Bu da vatandaşa yüksek fiyat üzerinden poliçe satılmasına neden oldu. Pandemi döneminde yoğun ilgi gören sağlık sigortalarının teknik kazancı ise Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre yılın ilk 9 aylık döneminde 1,6 milyar TL’nin üzerine çıktı. Geçen yıl hasar prim dengesi ilk 9 ayda yüzde 63 iken bu rakam şu anda yüzde 70’e yükseldi.”

Dövizdeki düşüş ile birlikte asgari ücretin yükselmesinin sektöre olumlu yansıyacağını belirten Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, konuşmasını şöyle tamamladı: “Sigorta fiyatlarının yüksek olmasının nedenlerinden biri sigortalanamayan araçlar. Sigorta Gözetim Bilgi Merkezi verilerine göre Türkiye genelinde 23 milyon 200 bin araç trafik tescile kayıtlı, ama 4,5 milyon aracın trafik sigortası bulunmuyor. Gaziantep’te ise trafik tescile kayıtlı 533 bin araç bulunuyor, lakin 175 bin aracın trafik sigorta poliçesi bulunmuyor. Bu araçların sigortasız bir şekilde trafikte dolaşması hem sektörümüze hem de devletimize büyük zarar vermiyor. Eğer bu araçlar sigortalanabilse sigorta fiyatları da biraz daha aşağıya düşer” diye belirtti.

İhsan Yiğit sözlerini “Gaziantep sigorta acenteleri dernek başkanı olarak hasarsız ekonomik koşulların düzeldiği yoksulluğun hızla düştüğü gayri safi milli hasılamızın yükseldiği bir yıl diliyorum” diyerek bitirdi.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir