Öğrencilerin İş Yeri Beklentisi Nedir?
GOOINN tarafından yayınlanan İnovasyon ve Girişimcilik Raporu 2021’de 250 üniversite öğrencisine sorulan 8 soruluk anket bölümünde öğrencilerin iş yeri beklentisi araştırılmıştır.
GOOINN tarafından yayınlanan İnovasyon ve Girişimcilik Raporu 2021’de 250 üniversite öğrencisine sorulan 8 soruluk anket bölümünde öğrencilerin iş yeri beklentisi araştırılmıştır.
Yayınlanma Tarihi : 2 Şubat 2022
Katılımcı öğrencilerin %64’ünü kadın ve %36’sını erkek öğrenciler oluşturmuştur. Katılımcı öğrencilerin çoğunluğunu 2. Ve 3. Sınıf öğrenciler oluşturmakta olup sırasıyla %30 ve %26 oranına sahiptir. Katılımcılarda sadece %4’er 5.sınıf ve 6.sınıf öğrencileri bulunmaktadır. 4 ve 1. Sınıf öğrenci yüzdeleri aynı olup sadece %18’lik oranlara sahiptir. Ağırlıklı olarak mühendislik bölümlerinde okuyan öğrencilerin katılımı olmuştur. (122 öğrenci)
Katılan öğrencilerin %47’si çalışmak istedikleri şirketlerde olmazsa olmaz özellik olarak fikirlerin açıkça beyan edilmesi ve fikirlerin tartışılabileceği bir ortamın olması olarak belirtmektedir. Öğrencilerin %25’i çalışanların kariyer yolunda ilerlenmesine destek verilmesinin önemli olduğunu, %13’ü ise global bir çalışma ortamının bulunmasının ve %12’si takım çalışmasının önemli olduğunu söylemektedir. Katılımcıların çok az bir kısmı ise bireysel olarak çalışanlara önem verilmesinin şirketler için olmazsa olmaz bir özellik olması gerektiğini belirtmektedir.
Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu kurumsal ve startup firmalarına çalışmak istemektedir. Kurumsal firmada çalışmak isteyenlerin sayısı 87, startup’ta çalışmak isteyenlerin sayısı ise 82’dir. Kendi işini yapmak isteyenlerin sayısı 62’dir. Kamuda çalışmak isteyenlerin sayısı sadece 11’dir. Anketi cevaplayan öğrencilerden sadece 6’sıSTK’da çalışmak istediğini belirtirken 2 kişi KOBİ’de çalışmak istediğini belirtmiştir.
Kadın öğrenciler daha çok kurumsalda çalışmak istediklerini belirtirken erkekler startup’ı tercih etmektedir. STK ve KOBİ’de çalışmak isteyen öğrenci görülmemektedir.
Mühendislik bölümünde okuyan öğrenciler daha çok startup firmaları, ikinci sırada ise kurumsal firmaları tercih etmektedir. İşletme/iktisat/ekonomi okuyanların çoğu ise kurumsal firmada çalışmayı tercih etmiş ve ikinci sırada kendi işlerini kurmak istediklerini belirtmektedir. Öğretmenlik bölümünde okuyanlarkendi işlerini kurma, startup ve kamu firmalarını tercih ederken, mimarlık ve hukuk bölümünde okuyan öğrenciler startup, kurumsal ve kendi işlerini kurmayı istedikleri görülmektedir.
Katılımcı öğrencilerin çoğunluğu Hybrid Model ile şirketlerde çalışmak istediklerini belirtmektedir.
Öğrencilerin çoğunluğu şirket seçimi yaparken bir firmanın inovasyon faaliyetlerine önem vermesi seçimlerini etkilediklerini belirtmektedir.
söylemektedir.
Kaynak
GOOINN İnovasyon ve Girişimcilik Raporu 2021