Meblağ Sigortalarında Muallak Tazminat Karşılığı Ayrılmasına İlişkin Genelge

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

Meblağ Sigortalarında Muallak Tazminat Karşılığı Ayrılmasına İlişkin Genelge

Yayınlanma Tarihi : 19 Nisan 2022

Meblağ Sigortalarında Muallak Tazminat Karşılığı Ayrılmasına İlişkin Genelge

1) Bilindiği üzere, Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve BU karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmeliğin 7 inci maddesinin on dördüncü fıkrası;
“(14) Şirkeler aşağıdaki esaslara göre muallak hasar dosyası açar:

a) Zarar sigortası niteliğindeki teminatlar için şirketler ilk hasar ihbarı ile birlikte, muallak tazminat tutarları hesaben kesin olarak tespit edilmemiş ise, branşlar itibarıyla ayırmış oldukları muallak tazminat tutarlarının en az son beş yıllık istatistiklerini kullanarak yapacakları en iyi tahmine göre dosya açarlar ve elde edilen bilgilere bağlı olarak her hesap dönemi sonu itibarıyla güncelleyerek yeterli miktarda karşılık ayrılmamış dosylar için ilave karşılık ayırırlar veya fazla ayrılan karşılıklar için indirim yaparlar.. Kurum, belirli branşlar ve/veya teminatlar için asgari maktu muallak tazminat tutarları belirleyebilir.

b) Meblağ sigortası niteliğindeki teminatlar için şirketler rizikonun gerçekleştiğinin öğrenilmesi ile birlikte dosya açılışında poliçe ile belirlenen teminat tutarını muallak tazminat tutarı olarak alır ve ayrılan muallak tazminat tutarını dosyanın gelişime bağlı olarak her hesap dönemi sonu itibarıyla günceller. Şirketler muallak kaydının oluşturulma tarihinden itibaren en geç altıncı ayın sonunda, tazminatın teminat kapsamında olup olmadığının tespiti ve ilgili diğer işlemlerin yapılabilmesi için hak sahiplerine ispat edilebilir araçlar ile bilgilendirme yaparak gerekli bilgi ve belgelerin temin edilmesini ister. Hak sahiplerine yapılan tebliğ tarihinden itibaren Kurumca belirlenecek süre içerisinde ilgili mevzuata göre gerekli bilgi ve belgelerin olmadığı ve bundan dolayı tazminatın teminat kapsamında olup olmadığının tespit edilmediği durumlarda, şirketler ayrılan muallak tazminat tutarından şirketin en az son beş yıllık istatistiklerine göre en iyi tahmin yapılarak indirim yapabilir. Söz konusu indirime ilişkin esaslar Kurum tarafından belirlenir.” Hükmünü amirdir.

2) Hayat ve ferdi kaza sigortalarında hak sahiplerine ispat edilebilir iletişim araçlarıyla yapılacak tebliğ tarihinden itibaren 2 ay içerisinde ilgili mevzuata göre gerekli bilgi ve belgelerin temin edilmediği ve bundan dolayı tazminatın teminat kapsamında olup olmadığının tespit edilmediği durumlarda, şirketlerce ayrılan muallak tazminat tutarından şirketin en az son beş yıllık istatistiklerine göre en iyi tahmin yapılarak indirim uygulanabilir. Hak sahiplerine ispat edilebilir iletişim araçlarıyla tebligat yapılmaması durumunda muallak tazminat karşılık tutarlarına bu madde kapsamında indirim uygulanamaz.

3) Bilindiği üzere 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 1427 nci maddesinin ikinci fıkrasında; can sigortalarında sigorta tazminatı veya bedelinin ihbardan on beş gün sonra muaccel olacağı hüküm altına alınmıştır. Bu doğrultuda şirketler, hak sahipleri tarafından bilgi ve belgelerin gönderilmesini müteakip on beş gün içinde incelemelerini tamamlar ve 2 nci madde kapsamında gerekli işlemleri tesis eder.

4) Hak sahiplerine ispat edilebilir iletişim araçlarıyla yapılacak tebliği müteakip şirketler tarafından internet sitelerinin ana sayfasında dikkat çekecek bir şekilde “Meblağ Sigortalarında Hak sahipliği Sorgulama Ekranı” isimli bir bağlantı (lin) ile doğrudan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin internet sayfasına erişim sağlanır.
Merkez, kendi internet sitesinin ana sayfasında veya e-Devlet üzerinden tüm şirketleri içerecek şekilde hak sahiplerinin (sigortalının, lehtarın veya varislerinin) kimlik bilgileri veya poliçe bilgileri ile sorgulama yapılabilmesi için gerekli alt yapıyı kurar.

5) 2 nci madde kapsamında yapılacak indirimler muhasebe politikasında değişiklik olarak uygulanması gerektiğinden gerçekleşmiş ancak rapor edilmemiş muallak tazminat karşılığı hesaplanmasında kullanılan aktüeryal zincirleme merdiven metotları veya içsel modellerde söz konusu indirimlerin etiketlerinin şirket aktüeri tarafından gelişim katsayılarına müdahale ve benzeri yöntemlerle düzeltilmesi mümkündür.

6) Yönetmeliğin 7 nci maddesinin on dördüncü fıkrası kapsamında yapılacak indirimlerin takip edilmesi için Sigortacılık Tek Düzen Hesap

Planında aşağıdaki hesap kodları
353.01.1.04 – İstatistik Hesaplamalara Göre Yapılan İndirimler (-)
353.02.1.04 – İstatistik Hesaplamalara Göre Yapılan İndirimler (+)
453.01.1.04 – İstatistik Hesaplamalara Göre Yapılan İndirimler (-)
453.02.1.04 – İstatistik Hesaplamalara Göre Yapılan İndirimler (+)
611.01.1.04 – İstatistik Hesaplamalara Göre Yapılan İndirimler (+)
611.02.1.04 – İstatistik Hesaplamalara Göre Yapılan İndirimler (-)
631.01.1.04 – İstatistik Hesaplamalara Göre Yapılan İndirimler (+)
631.02.1.04 – İstatistik Hesaplamalara Göre Yapılan İndirimler (-)

Açılmıştır. Tüm alt branşlar için de aşağıdaki hesap kodları açılmıştır.

701.02.1.1.1.04– İstatistik Hesaplamalara Göre Yapılan İndirimler (+)
701.02.2.1.1.04– İstatistik Hesaplamalara Göre Yapılan İndirimler (-)

7) Meblağ sigortası sözleşmelerine ek teminat olarak verilen zarar sigortası niteliğindeki teminatlara ilişkin olarak zarar sigortası hükümleri uygulanabilir. Örneğin hayat sigortası sözleşmelerine ek teminat olarak verilen işsizlik teminatına ilişkin tazminat taleplerinde zarar sigortalarında muallak tazminat karşılığı ayrılmasına ilişkin hükümler uygulanabilir.

8) Bu genelge kapsamında ortaya çıkan uygulama değişiklikleri nedeniyle sistemsel geliştirme yapılması halinde, gerekli açıklamalar yapılmak suretiyle Kurumdan 01.07.2022 tarihine kadar eteleme onayı alınabilir.

9) Bu Genelgenin;

a) 4 üncü maddesi 01.07.2022 tarihinde,
b) Diğer hükümleri 01.01.2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir