Maddi Hasarlı Trafik Kazasında Haklarım Nelerdir?
İzmir Adli Bilirkişi ve Sigorta Eksperi Murat Ersoydan’ın sigortalıların yaşadığı maddi hasarlı trafik kazalarındaki haklarını kaleme aldığı yazısı için keyifli okumalar dileriz..
İzmir Adli Bilirkişi ve Sigorta Eksperi Murat Ersoydan’ın sigortalıların yaşadığı maddi hasarlı trafik kazalarındaki haklarını kaleme aldığı yazısı için keyifli okumalar dileriz..
Yayınlanma Tarihi : 16 Ekim 2023
Trafik kazası sonrasında kusursuz olduğunuz veya kısmi kusurlu olduğunuz durumda dahi haklarınız şunlardır. (Kusurunuz %25 dahi olsa haklarınız)
1- Aracın onarım hakkı; kusurlunun trafik sigortası aracınızın üzerindeki parça ne ise o iskontosuz ve KDV dahil onarmak veya ödemesini yapmak zorundadır.
2- Değer kaybı; Formül hesabı yapılsa bile trafik sigortası genel şartları anayasa mahkemesince iptal ettiğinden hesaplama aracın kaza öncesi değeri ile kaza sonrası değeri arasındaki fark olarak bulunacaktır.
Sigortacının kullandığı ve SBM (Sigorta Bilgi Merkezi) kaynaklı hesaplamalar doğru değildir.
3- Yatma parası; Onarım süresince araçtan mahrum kalınan makul sürenin maddi karşılığıdır. Bu zararın tazmini için kiralama faturası olmak zorunda değildir. Bu zarar kalemi trafik sigortası teminatında yoktur. Bu nedenle kusurlu araç sürücüsü veya araç sahibi sorumludur.
Kaza sonrası yapılacaklar nedir?
Kaza sonrası ilk iş olarak internet sitelerinde yer alan aracınızın marka, model, km ve geçmiş hasar kaydına benzer araçları bularak hasar tarihine en yakın emsal fiyatları tespit edilmelidir.
Bunların ekran çıktılarını alın. (Cep telefonu ile değil, bilgisayardan yazdır diyerek tam ekran pdf olarak kaydedin. Puntalar ve ekran görüntüsü büyük olmalı, A4 kağıdına basınca okunaklı olmalı)
Aracınızın gerçek değer kaybı hesabında veya kaza sonrası aracın pert olma durumu var ise bu çıktılar gereklki olacaktır.
Araç fiyatlarının sürekli değiştiği ortamda tazminat kaza tarihi itibari ile fiyatlar göz önüne alınarak hesaplanır.
Kaza sonrası işlemlerin bitmesi bazen 2-3 ayı bulabilir. 2-3 ay sonra bulduğunuz emsal fiyatlar gerçeği yansıtmaz.
Kaza sonrası aracınız servise girdiği tarih ile size teslim edildiği formu isteyin.
Ayrıca servisten eksperin adını öğrenin telefon ile arayarak “hasar ekspertiz raporu” nu talep edin.
Onarım gerçek süre ile sigortacının görevlendirdiği eksperin süreleri uyum içinde olmalıdır.
Bu ikame araç zararı (yatma zararı) hesabında etkili olacaktır.
Trafik sigortası karşısında aracınız pert olmuş ise kaskoda olduğu gibi sigorta aracınızı almak veya gösterdiği sovtajcıya satmak zorunda değildir. Bir aracın onarım bedeli iskontosuz ve KDV dahil kaza tarihi itibari ile emsal piyasa bedelinin %50 sini geçiyor ise araç pert (tam hasardır) tir.
Sigorta şirketi aracı İhaleye çıkarır, en yüksek sovtaj bedeli verene satışını yapmanızı isteyecek veya aracın kazalı halini size bu tutar ile bırakır.
Unutmayın ki, sovtaj için alınan vekaletname, aracın çekme masrafları sigortacının ödemesi gereken masraflardır. Makbuzları ibraz için saklanmalıdır.
Örnek;
Araç 15/07/2023 de kaza geçirmiştir.
Aracın;
Unutmayın ki bu örnekteki kusurlu kişi siz de olabilirdiniz. Kasko yoksa İMMS çok önemli, zarar verilen karşı tarafın zararı karşılanmalı.
Sigortacılık güven işidir.
Kazasız belasız iyi sürüşler dilerim.
Saygılarımla,
Murat Ersoydan
Sigorta Eksperi
İzmir Adli bilirkişi