Hepimiz Aynı Gemideyiz

Diyarbakır Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Ohannes Gafur Ohanyan, 10 Ocak 2023 tarihinde Kanal 3 ekranlarında yayınlanan Sigorta Gündemi programında Afyon Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Bekir Özerdem’in konuğu oldu.

Hepimiz Aynı Gemideyiz

Yayınlanma Tarihi : 12 Ocak 2023

Canlı yayına 2022 yılını değerlendirerek başlayan Diyarbakır Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Ohannes Gafur Ohanyan, 2022 yılının Türkiye’deki sigorta acenteleri için zorlu geçtiğini belirtti. Senenin belirli bir dönemine kadar trafik poliçesi primlerinin şirketler tarafından çok cüzi seviyede tutulduğunu ve bu süreçte komisyonların %10’lara kadar düşürülmesinin acenteleri ciddi anlamada zorladığını ekleyen Ohanyan, ülkedeki genel sıkıntılardan kaynaklı trafik sigortaları ve kaskolardaki yapılan fiyat ayarlamaların tüketiciye farklı bir yansıması ve şaşkınlığı oldu açıklamasında bulundu. Fiyat politikaları ile ilgili açıklamalarına devam eden Diyarbakır Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı;

“Türkiye’deki genel araç sayısının sigortasızlık oranı hepimizin malumu bu fiyat istikrarsızlığından kaynaklı olarak acenteler 10 tane poliçe kesiyorsa bu 10 tanesi 5-6 tanelere düştü. Üç dört tanelere düştü” dedi.

Yine acenteler en zayıf halka herkes yine oraya yükleniyor

Sigorta sektöründe çok fazla sıkıntı olduğunu ve bu sıkıntıların çözüme ulaşmadan bir yenisinin daha eklendiğini belirten Ohanyan,

“Teknolojinin geldiği noktaya bakarak her şeyin ortada olduğu, kimin ne yaptığı, hangi sigorta şirketinin nasıl bir politika izlediği, poliçeleri nasıl kesmediği, ekranlarını nasıl ağırlaştırdığı ve herkes gözler önündeyken nedense maalesef yine acenteler en zayıf halka herkes yine oraya yükleniyor” diyerek sitem etti. Yetkililerden gelen, poliçe tanzim edememe sorunu tespit edip şikâyet edin çağrısına ise Diyarbakır Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Ohannes Gafur Ohanyan,

“Bana göre bu çok samimi olmayan duruşlardır. Maalesef yine olan acenteye oluyor. Zaten bir tarafta acenteler şirketlerle acentelik alma noktasında sıkıntılar yaşarken, hasardan dolayı acenteler kapatılırken böyle bir çıkmazın içerisindeyken yine birilerinin eline sopa veriliyor bir taraf dövdürülmeye çalışıyor. Bunlara gerek yok. Böyle bir dijital ortamda her şeyin ortada olduğu bir ortamda acenteyi böyle bir sıkıntıya sokmanın, şirketlerle karşı karşıya getirmek bana göre çok haksız ve gerçekten acentelere zulüm olarak görüyorum.”

Diyerek sözlerine devam eden Ohanyan, şirketlerin trafik poliçesi primlerinde tutarsızlıkların olduğunu primleri artmasına rağmen trafik poliçesi tanzim edememe sorunun devam etmesinin ciddi bir sıkıntı ve tutarsızlık olduğunu düşündüğünü belirtti.

Bu tekne batarsa hepimiz içindeyiz

Sigorta şirketlerinin özellikle yedek parça, hizmet alımı gibi birçok maliyet sebebi ile poliçe primlerini arttırmalarını anladıklarını fakat hesaplamaları yapacak şirketler ile denetlemesini yapacak kurumlar sağlıklı bir tutum almazken bu problemin çözümünün acentelere bir görev şeklinde yüklemesinin samimi olmadığını yineleyen Ohanyan,

“Bu tekne batarsa hepimiz içindeyiz. Evet gerçekten acentelere de bir şey düşüyorsa yapalım. Yapmamız lazım ama dediğim gibi bütün veriler bütün değerlendirmeler zaten ellerinin altında. Politikayı belirleyen zaten kendileri. Biz acenteleri olarak hiçbir zaman fiyat belirleme noktasında rol misyon üstlenebildik mi? Hayır Dolayısıyla bunun çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum yani çözüm esas sonucuna varacak bir çalışmanın olmadığını düşünüyorum.”

Acentelerin üstlenmesi gerek sorumluluk var ise üstlenmesi gerektiğinin altını çizen Ohanyan, acentelerin şirketler ile karşı karşıya getirilmesine itiraz ettiğini açıkladı.

Acentelerin ekmeğini boğazlarında alan bir sistem

Korsan yazılımlar ve şubeli yapıların sigortacılık mesleğini zedelediğini belirten Ohanyan, yıllardır sektöre emek veren meslektaşlarının şubeleşme ve korsan yazılımları kullanan kişiler yüzünden haksız rekabete uğradığını ve bu sorunun ciddi bir isyan sebebi olduğunu belirtti. On yedi bin acente, dernekler ve örgütlü yapıları ile bu problemin karşısında duvar gibi durabileceklerini ekledi. Şubeleşme probleminin acentelik mesleği için ciddi bir kangren sorun olduğu vurgulayan Diyarbakır Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Ohannes Gafur Ohanyan, korsan yazılımların bir düğmeye basarak 20 ila 25 şirketten fiyat almasının sektörü katlettiğini ve şiddetler karşında olduğunu ekledi. Bu yapılanmaların acentelerin ekmeğini boğazlarında alan bir sistem olduğunun da vurgusunu yaptı.

Ekmeğimizi bıraktık bu işlerle uğraştık

Mesleğin örgütlenmesi konusunda hep rol almaya çalıştıklarını örgütlülüğün her zaman örgütsüzlükten daha iyi ve yararlı olduğunu söylediğini belirten Ohanyan, haksızlıkların önüne sert bir duvar olma noktasında çok dirayetli çok iyi bir tutum almak gerektiğini ve özellikle Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu’nun ve değişik illerdeki derneklerin çok ciddi desteklenmesi ve kol kola girmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

“Bütün mesleklerde olduğu gibi bizim mesleklerde çok kısır çekişmeler işte küçük hesaplarla maalesef zaman kaybettiğimiz dönemler de oldu. Bugün artık bütün o kısır çekişmelerini kenara atılması ve tamamen mesleki örgütlerimizin kol kola girmesini ve hepimiz kenetlenmesi gerekmektedir. Yoksa mesleğimiz elden gidiyor. Bunun tek çözüm yolu iyi bir örgütlüktür.”

Sözlerine STK’lara birlik çağrısında bulunarak devam etti.

Diyarbakır’ın bölge illerinden farklı olarak yaşadığı sıkıntılara da değinen Ohanyan, önceki yıllardaki Diyarbakır’daki problemlerinin sigorta şirketi acenteliği alamamak olduğunu mevcut dönemde ise yaşadıkları en büyük problemlerden birinin şirketlerin Diyarbakır’da poliçeyi kestirmeyip aynı poliçeyi farklı illerdeki şubeciler yoluyla kesilmesi olduğunu ekledi.

2023 yılı için beklentileri ile canlı yayını noktalayan Diyarbakır Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Ohannes Gafur Ohanyan, 2023 yılında şirketlerin fiyat politikalarının net bir şekilde belirlemesi ve sivil toplum kuruluşlarının çok hızlı bir şekilde örgütlenip sorunları çözme yolunda efor sarfetmesi gerektiğinin altını çizerek sözlerini noktaladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir