Gemi Tsunami Dalgası ile Karşılaştığında Ne Yapmalı ?

Bir gemi tsunami dalgası ile karşılaştığında, dalgaya dik olarak mı yoksa paralel olarak mı yoluna devam etmeli ? Yoksa farklı bir manevra mı yapmalı ? Gemi tsunami dalgası ile karşılaaştığında içinde bulunan konteynerlara ne olur ?

Gemi Tsunami Dalgası ile Karşılaştığında Ne Yapmalı ?

Yayınlanma Tarihi : 27 Ağustos 2021

Tsunami Nedir?

Okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder. Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilmektedir. Önceleri tsunami dalgalarına med-cezir dalgaları da denmiştir. Tsunamilerin %80’i Pasifik Okyanusu’nda gerçekleşmektedir.

Gemi Tsunami Dalgası ile Karşılaştığında Nasıl Bir Manevra Yapılmalıdır ?

Uzmanlar büyük bir su kütlesi üzerinde yelken açmış gemilerin tsunami dalgalarından herhangi bir etki hissetmeyeceği konusunda hemfikirler. Ancak gemiler denizde depremleri hissederler ve çok fazla ses çıkarırlar. Bir başka uzmana göre denizde oluşacak dalganın yolcu gemisi ya da kargo gemisini yalnızca birkaç cm yükselteceğini, bununda gemide fark edilmeyeceğini söylüyor. Uzmanlara göre tsunami sığ sulara ulaştığında tehlike artıyor. Tsunaminin enerjisi sığ sularda azalırken yüksekliği arttığı için sığ sularda gemileri fırlatma gücüne sahip olduğu söyleniyor. Gemilerin depremi su üstünde hissedebilmeleri sayesinde ,birden fazla geminin bir arada bulunduğu durumlarda, hissedilen depremler ülkelere daha önceden haber verilip deprem veya doğal afete karşı önlem alınmasını sağlayabileceği uzmanlar tarafından söylenmektedir

Konteyner Tipleri Nelerdir?

Konteynerlar birçok farklı çeşitte bulunmaktadır.

  • Dry Storage Container(Standard Container)= Konteynar pazarının en sık kullanılan konteyner tipidir. 20ft, 40ft ya da 10 ft boyutunda olabilirler. (Iso standartları) Genellikle katı(dry) ürünleri taşırlar.
  • Flat Rack= Makineler, kablolar, variller, metal saclar ve çelik rulolar, ağır vasıtalar, kereste ve orman ürünleri veya yatlar gibi düzensiz şekilli ve büyük boyutlu yükleri taşımak için kullanılan konteyner çeşididir.
  • Open top Container= Üst kısmının açıklığı sayesinde herhangi bir yükseklikteki ürünleri rahatlıkla taşıyabilen konteyner çeşididir.
  • Tunnel Container= Bu tarz konteynerlar arka ve önde kapı bulundurması sayesinde hızlı yükleme ve boşlatma imkânı sağlar.
  • Open Side Storage Container= Tamamen açık kapı özelliği sayesinde geniş bir yükleme alanı sunar.Normal konteyner kapı girişinden daha fazla ölçülere sahip yükler için kullanımı kolaylaştırır.
  • Double Doors Container= Her türlü genel yük, dökme yük, özel kargo vb. Sevkiyatlarda kullanılır. Bunlar, motosikletlerin, otomobillerin ve kar motosikletlerinin taşınması için özel olarak kullanılır, çünkü araçlar bir uçtan yüklenebilir ve diğer uçtan kolayca boşaltılabilir
  • Refrigerated Iso Containers= Düşük sıcaklıkta taşınması gereken ürünler için kullanılan konteynerdır.
  • Insulated or Thermal Containers= Ürünlerin yüksek sıcaklığa maruz kalmayacağı konteyner çeşididir.
  • Tanks= Sıvı malzemelerin taşınması için kullanılır.
  • Half Height Container= Özellikle kolay yükleme ve boşaltma gerektiren kömür, taş gibi ürünler için kullanılır.
  • Intermediate Bulk Shift Containers =  Yalnızca malların ara nakliyesi amacıyla yapılan özel depolama nakliye konteynerleridir. Çok miktarda malzemeyi işlemek üzere tasarlanmıştır ve malzemeleri daha fazla paketlenebilecekleri ve son noktaya gönderilebilecekleri bir varış noktasına nakletmek amacıyla üretilmiştir.
  • Special Purpose Containers = Bunlar özel amaçlar için özel olarak yapılmış konteyner üniteleridir. Çoğunlukla, silah sevkiyatı ve kundaklama gibi yüksek profilli hizmetler için kullanılırlar.
  • Swap Bodies= Genel olarak Avrupa kullanılan konteynerlardır. Iso standartlarına göre yapılmamışlardır.

Konteyner Ağırlıkları Brüt ve Net Olarak Nedir? (20lik ve 40lik için)

  • Brüt Ağırlık = 20ft….30480kg
    40ft….30400 kg
  • Dara Ağırlığı=20ft….2.300kg
    40ft…..3.750kg

Bir gemi en fazla kaç konteyner alır? Bu geminin adı nedir? Armatörü kimdir?

Geminin adı Ever Ace, 2021 yılında yapılmıştır. TEU standartlarına göre maksimum 23,992 TEU taşıma kapasitesi vardır. Evergreen. 2021 Ağustos ayında 21.710 TEU taşımıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir