Başkanlar Kürsüde 6 – Sema Tüfekçiler

2022 yılını sigorta sektörü özelinde nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce 2022 yılı sigorta sektöründen neler götürmüş ve neleri sektöre kazandırmıştır? 2023 yılına sektörel olarak umutla bakıyor musunuz? sorusunu sorduğumuz Kadın Sigortacılar Derneği ( KASİDER ) Yönetim Kurulu Başkanı Sema Tüfekçiler fikir ve düşüncelerini siz değerli okuyucularımız ile paylaştı.

Başkanlar Kürsüde 6 – Sema Tüfekçiler

Yayınlanma Tarihi : 16 Ocak 2023

2022 yılını sigorta sektörü özelinde nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce 2022 yılı sigorta sektöründen neler götürmüş ve neleri sektöre kazandırmıştır? 2023 yılına sektörel olarak umutla bakıyor musunuz?

2021 yılında COVID-19 önemlerinin gevşetilmesi, aşılama oranlarındaki artış ile 2020 yılında sigorta sektörünün yaşadığı kâr kayıpları, tam tersi yönde bir eğilim ile toplamda yüzde 220 oranında artış göstererek 5,234 milyar TL’ye ulaştı. 2020 yılında; 87 milyon TL olan hayat dışı branş kârı 2021 yılında yüzde 1743 artışla 1,604 milyar TL’ye, 1,547 milyar TL olan hayat branşı kârı, 2021 yılında yüzde 135 oranında artış göstererek 3,630 milyar TL’ye ulaştı.

Böylelikle sigorta sektörü 2021 yılında göstermiş olduğu büyüme ile 2017 yılında gerçekleştirmiş olduğu yüzde 215’lik büyümenin de üstüne çıktı. 2021 yılında elde edilen 5,234 milyar TL’lik kârın yüzde 69’u hayat branşından yüzde 31’lik kısmı da hayat dışı branştan sağlandı.

Ancak 2022 yılı, Sadece Türkiye için değil sadece sigorta endüstrisi için değil tüm dünya ve tüm endüstriler için büyük bir çoklu Riskler ile yüzleşme yılı oldu. Salgının hemen arkasında başlayan savaşlar, enerji krizi, tarım krizi, enflasyon, Kontrolden çıkan siyasi ve finansal yönetimler ile Maalesef her birey, her sektör, her ülke negatif bir şekilde payını göreceli olarak büyük & küçük bir nispette aldı. Yüksek enflasyon, azalan alım gücü ile Asgari ücretin artması, Tüm çalışanların ücretinin artmasına, hasar süreçlerinde işçiliklerin artmasına, yükselen döviz ile yedek parça fiyatlarının artmasına, Destekten yoksun kalma tazminatında artışlara, tüm mal ve hizmetlerin artışı ile oto dışındaki bütün hasar maliyetlerinin artışına, yani kısacası eskilerin fasit daire diye nitelendirdiği kısırdöngünün içine hepimiz doğal olarak dahil olduk. Tabii ki her şey bu kadar artarken primler de arttı. Ancak hemen altını çizerek söylemeliyim ki sigorta sektöründe fiyatlar çoğu branşta artmadı sadece sigorta bedellerinin yükselmesi ile aynı çarpan ile primler arttırıldı.

Ekonomi açısından 2022 yılından 2023 yılına geçerken; Daha çok tüketime dayalı olsa da dünya ortalamasına göre iyi bir büyüme oranı görüldü.

Baz etkisiyle yılın ilk yarısında hızla gerileyecek olsa da seçim sonrasında aynı hızla yükselecek bir enflasyon oranı

Bütçe dışında vadedilen yüksek meblağlı ödemeler

Üretimin ithalata bağımlı yapısı nedeniyle kur artışına karşılık düşürülemeyen bir cari denge

Eksi rezervler

Son derecede yüksek risklere sahip bir ekonomik yapı

Türkiye’nin, temel çözümlere girişerek, kök sebep analizi yerine sürekli geçici ve kısa vadeli çözümlere dayalı mucizevi bekleyişleri tercih eden gelenek dikkate alındığında 2023 yılının da zor bir yıl olacağını tahmin etmemiz zor olmasa gerek.

Ancak ben her zaman sigorta sektörünün özellikle de mesleğimizin en güçlü kası olan, risk ile mücadele etmedeki yetkinlikleri dolayısı ile yine Güçlü güvenilir ve tüm müşterilerine hizmette Sorun yaşatmadan kesintisiz olarak devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bundan önce geçirmiş olduğumuz bir dizi ekonomik kriz doğal afetler ve benzeri durumlarda sigorta sektörü rüştünü ispat etmiş ve güçlü ve güvenilir bir endüstri olduğunu ispat etmiştir.

Sema Tüfekçiler
Kadın Sigortacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir