Başkanlar Kürsüde 5 – Nevzat Yavuz
Ordu Sigorta Acenteleri Derneği (ORSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Yavuz sektöre dair fikir ve düşüncelerini siz değerli okuyucularımız ile paylaştı.
Ordu Sigorta Acenteleri Derneği (ORSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Yavuz sektöre dair fikir ve düşüncelerini siz değerli okuyucularımız ile paylaştı.
Yayınlanma Tarihi : 7 Aralık 2022
SEDDK’nın yeni yol haritasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Olumlu ve olumsuz yönlerini açıklayabilir misiniz? Sorun yaşamadan Trafik poliçesi kesebiliyor musunuz?
SEDDK’nın Sektörün tüm paydaşlarının kazanacağı bir yol haritası ile ilgili açıklamalarını genelde çok olumlu bulmaktayız. Özellikle çok iyi ve çok kötü sürücülerle ilgili ilave basamakların getirilmesi ile birlikte Devrim niteliğinde olan KİŞİ TEMELLİ poliçe uygulamasının sürücü davranışlarını daha kontrollü hale getirecek olmasını da çok önemli bir karar olarak görüyoruz.
ARAÇ SATIŞLARINDA mevcut poliçenin 15 gün daha koruma sağlaması uygulamasına son verilerek satış esnasında mevcut poliçenin iptal edilmesi ve yeni alıcının notere aynı anda poliçe ibraz etme zorunluluğu getirilmesi. Böylelikle 15 günlük koruma süresinde gerçekleşen kazalarda hukuki sorumluluğa ilişkin tereddütler giderilecek olması noktasında Yeni alıcıya poliçe zorunluluğu getirilerek penetrasyonun artacağı belirtilmiştir.
Son yıllarda sektörde onlarca farklı anlamlarda da kullanılan ve sigorta sektöründe ise (bir dönemdeki toplam sigorta prim üretiminin aynı dönemdeki toplam GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) içindeki payı anlamına da gelen) PENETRASYONUN ARTIRILMASI açıklamalarını SDDK dan ve sektör yetkililerinden çok duyuyoruz. Ancak araç noter satışlarında 15 günlük teminat süresini kullanan alıcıların oranının önemli oranda olmadığı yönündedir. Bu nedenle bu kararın PENETRASYONUN ARTIRILMASINDAN ziyade notere aynı anda poliçe ibraz edilmesi ÖZEL ACENTELER sektöründe farklı kanunsuz yapıların noterlerde ve çevresinde dolaylı yönden poliçe satışlarına yol açacağını düşünüyoruz. Ancak ORSAD ve TÜSAF olarak bu konunun hassasiyetle uygulamasının takipçisi olacağız.
Noter satış işlemi yapıldıktan sonra satış yapanın poliçe teminatının devam etmemesinin çok olumlu karar olması ile birlikte, yeni alıcının da poliçe yaptırma süresinin en az 3-5 gün ile sınırlandırılarak bu süredeki teminatın GÜVENCE HESABI tarafından verilmesi görüşündeyiz.
TÜM TARAFLARIN ONAYI ALINDIĞINA GÖRE, SAİK BU TARAFLARIN İÇİNDE Mİ?
Hatırlanacağı üzere 5684 Sayılı Sigortacılık Kanununa aykırı olmasına rağmen; GSM Şirketlerine ve büyük sermaye yapılarına acentelik yapma faaliyet izni veren 09 Mayıs 2020 tarihli Yönetmelik çıktığında da tüm tarafların görüşü alınarak Yönetmeliğin çıktığı belirtilmişti. Ancak SAİK bu Yönetmeliğin içeriğinden haberinin olmadığı açıklamasını yapmıştı. Daha sonra başta TÜSAF olmak üzere SAİK le beraber ortak fikirle ve ORSAD Derneğimizin de Müdahil olduğu Danıştay’a açılan dava sürecinde dava sonuçlanmadan acentelerin aleyhine olan bu Yönetmeliğin geri çekilmesi sağlanmıştı.
SDDK’nın Yeni Yol haritasının ‘’Tüm tarafların onayıyla hazırlandı’’ açıklaması sonrasında da SAİK Yönetim Kurulu üyelerinin kendilerinden görüş alınmadığı açıklamasının ise SAİK içinde görüş farklılıkların olduğunu görüyoruz.
Bundan hareketle acenteleri temsil eden SAİK YK’nun kolektif bir çalışma içinde olmadığını görmekteyiz.
Kanun koyucu tarafında SAİK’in acentelerin hak ve hukuklarını yeterince savunamadığını görüyoruz.
Türkiye Sigorta Acenteleri Birliğinin Kurulması Tüm sektör ve Kamu için de yararlı olacaktır.
Ordu Sigorta Acenteliği Derneği olarak Acentelerin bir Meslek Odasının olması gerektiği ve Türkiye Sigorta Acenteleri Birliğinin Kurulması için fikirlerimizi beyan etmeye ve bu konuda Akademik çalışmalar yapan emek veren her kim olursa olsun yanlarında olacağımızı bir görev olarak addediyoruz…
Sektörü meşgul eden tüm sorunların ana temelini oluşturan trafik poliçesi zararının bir yıl öncesine göre 9 kat olmasının sadece 1 yıl önce çok ucuz satılan poliçeler değildir.
Sektörü bu hale getirenlerin başında son 5-6 yılda kurulan bazı şirketlerin Yöneticileri gelmektedir. 6 yıl önce de sigorta şirketleri birliği fiyatlar konusunda ortak hareket etme kararları alırken 1-2 şirket yöneticisi birliğin kararlarına uymayarak sektörün çok çok altında fiyatlara 4 yıl süresince poliçe düzenlemiştir. Diğer şirketlerin büyük çoğunluğu da nakit akışlarını düzenlemek için zaman zaman bu fiyatlara yakın trafik poliçesi düzenlemek zorunda kalmışlardır.
Satılan bir trafik poliçesinin vadesi 1 yıl olduğu halde özellikle destekten yoksun teminatının 10 yıl devam etmesi nedeniyle çoğunlukla bugün ki zararlar meydana gelmiştir.
İŞTE BU NEDENLE; SDDK’nın sektöre zarar verecek bu tür Yönetim sistemlerine artık izin vermemesi gerekir.
Son zamanlarda sınırlı sermayelere sahip yeni kurulan bazı şirketlerde de sıcak paraya bir an önce ulaşmak için Kasko ürünlerinde sektör fiyatlarının çok altında fiyatlarla poliçe satan benzer yönetim sistemlerini de halen görüyoruz.
SDDK başkanımızın yol haritasında açıkladığı üzere bu tür yönetimlere de artık izin verilmeyeceğini ve her şeyin farkında olduklarını belirtmesi memnuniyet vericidir.
Son olarak; Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanının davet edildiği SEDDK toplantısına (TÜSAF) ‘’Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonunu’’ Başkanının davet edilmemesini eksiklik olarak görüyoruz.
Nevzat YAVUZ
Ordu Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı