Başkanlar Kürsüde 4 – Ayhan Kılavuz

Sigorta İstihsalcileri İhtisas Derneği (SİİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kılavuz sektöre dair fikir ve düşüncelerini siz değerli okuyucularımız ile paylaştı.

Başkanlar Kürsüde 4 – Ayhan Kılavuz

Yayınlanma Tarihi : 14 Temmuz 2022

DİJİTALLEŞME VE SİGORTA ACENTELERİ

Dijital kelimesi Türkçe’ de “Verilerin bir ekran üzerinde elektronik olarak gösterilmesi.” anlamına gelir.

Şöyle diyebiliriz: Dijital, aklınıza gelen her bir verinin, elektronik araçlar yardımıyla sayısallaştırılmasıdır.

Mekanik değil otomatik bir çalışma prensibine sahip olan tüm aletler ve cihazlar dijital olarak tanımlanır. Yani Bilgisayarlar, Tabletler, Cep Telefonları, Android, vb. Günümüzde artık bu sistemlere “Yapay Zekâ” da eklenmiş haldeki Tüm yapıya DİJİTAL diyoruz. Burada yapılan online veri girişleri ve paylaşıma ise DİJİTALLEŞME.

Dijitalleşme, ulaşılabilir bilgilerin ve var olan kaynaklarınızın (örneğin dokümanlarınız, dosyalarınız, süreçleriniz) bir bilgisayar tarafından okunabilecek şekilde dijital ortama aktarılması sürecine verilen addır.

Bilgileriniz ve varlıklarınızı dijital ortama aktardıkça aslında süreçlerinizi de dijital ortama alarak daha modern ve yenilikçi bir bakış açısıyla hizmet vermeye başlıyorsunuz. İş yapış biçiminiz ciddi bir değişime uğruyor. Dijitalleştikçe süreçlerinizi daha sistematik bir şekilde ele alabiliyor (bir bakıma iyileştiriyor), kurumsal hafızanızı yaratıyor ve tüm bu değerlerinize kolaylıkla erişebiliyorsunuz.

Analog; Devamlı değişen bir akış halinde bulunan verilere genel olarak analog adı verilmektedir. Bilgisayar sistemleri doğrudan analog veriyi işleyemezler, ancak gelen analog verileri bir dijitale çeviren ara birimlerin mutlaka kullanılması gerekmektedir analog kelimesi anlamı “ayrıca şu şekilde” “benzer ve de eş anlamına” gelmektedir.

Dünyada, pek çok büyüklük analog olarak ortaya çıkar. Örneğin ısı, basınç, ağırlık gibi büyüklükler analog olarak değişirler. Bunlarda sadece 0 ve 1 gibi iki değer değil, minimum ile maksimum arasında çok geniş bir yelpazede çeşitli değerler söz konusu olabilir. Söz gelişi bir ağırlık 10 gram olabileceği gibi, 1 kg veya 4 ton da olabilir.

Dış dünyanın daha çok analog değerlerden oluşmasına karşılık, bilgi işleyen cihazlar (dijital sistemler, [[mikroişlemciler]], bilgisayarlar) dijitaldir. Çünkü dijital sistemler bilgiyi daha güvenli, daha hızlı işler ve değerlendirir. Elde edilen bilginin tekrar dış dünyaya aktarılması da (örneğin görüntülenmesi) analog veya dijital biçimde olabilir. Bütün bu nedenlerle analog değerlerin dijitale, dijital değerlerin de analog değerlere çevrilmesi gerekir.

İşte BİZ SİGORTA ACENTLERİ bu ÇEVİRME işindeyiz. Analog verileri online sisteme aktaran, dijitalleşmenin ELİ BİZİZ.

BU DURUMDA “Sigorta Acenteleri Ne Yapar “ BİZLER NEYİZ; Bizler ÇEVİRİCİYİZ.

Yani Cevher Madencileriyiz.

Nasıl yani? Bizler Analog dünyayı Dijitalleşmesi için Kişi, Yapı, Tesis, Kıymet ve Değerleri analog (BİLGİ) olarak toplayarak elde edilen dataları (verileri) OF LİNE bir Bilgisayara değil, ON LİNE bir Ortama Bilgisayarımız ile bağlanır bu verileri ÇEVİRİR İŞLER Sisteme koyarız. Yani VERİ BULUCU ÇIKARICI olarak bunları Kullanıcılara HEDİYE ederiz. Niyetimiz Satmak istediğimiz HİZMETİN İhtiyacı olan BİLGİLERİ DİJİTALE ÇEVİRİR ve DOKUYARAK DESENİNİ OLUŞTURURUZ. Böylece Büyük resmin ÇİZİMİNDE birçok mühim PARÇA oluştururuz.

Günümüzde, bizim topladığımız SİGORTALAMAYA yönelik VERİLER Bizim tarafımızdan İŞLENİR. Ancak, artık bu veriler BÜYÜK yapılar tarafından ALEYHİMİZE olacak hale getirilmiştir.  BİZLER TOPLAYICI ve ÇEVİRİCİ MADENCİLER Sosyal Hakları, Özlük Hakları, Yan Hakları, Asgari Hakları Eeee tabi Sendikasız çalışanlar olarak DESENİ yaptığımız BÜYÜK resmin MANASINI ŞEKLİNİ BÜTÜNÜ görmediğimiz bir BÜTÜN içinde kullanan ama At gözlüğü ile görenler durumuna getirildik.

Biz Sigorta Acenteleri Dijitalleşmeye AT GÖZÜ ile bakıyor görüyoruz. ACENTESİZ Sigortacılık yapacak olan Sn. Sigorta Şirketlerine UĞURLAR olsun diyoruz. Biz ACENTESİZ bu işe OLMAZ diyen Sigorta şirketleri ile devam ederiz. Ama lütfen hem bu sözü söyleyip hem de ACENTESİZ DİREK satış öngörüsünde planında olan GİZLİ AJANDA ile çalışan şirketleri görüyoruz. ÖZLÜK HAKKARIMIZI tanıyan Portföy Mülkiyet hakkımıza saygı göstersen EMEĞE değer verenler ile bizler devam ediyor olacağız. Dijitalleşme içerisinde bizleri kullanma düşüncesinde olanlara AŞKKOLSUN. Geleceğimiz hızlı koşmaktan ziyade gideceğimiz yeri önceden görmekten geçer. İşte tem bu nedenle AT GÖZÜ ile AT GÖZLÜĞÜ deyimlerinin farkın yeri gerdi, altını çizerek hatırlatmak isteriz.

AT GÖZÜ ile GÖRMEK; Feraset, olaylara “at” gibi bakmaktır. Bilinen bir gerçektir ki, atlar insan gözüne göre çok yetenekli bir göz yapısına sahiptirler. Atların gözü bir hilkat mucizesidir. Gözün yüzdeki konumu, mükemmele yakın ve kapsamlı bir görüş açısı sağlar. Göz kasları 360 derece dönebilecek şekilde halk edilmiştir. Bu sayede sadece öndeki bir şeyi değil yandaki ve hatta arkadaki bir şeyi de fark eder. Aynı zamanda iki gözü ayrı ayrı kullanma yeteneğine de sahiptirler.

Feraset, işte bunun için olaylara at gibi bakmayı ifade eder. Kabuğuna değil içine bakmayı, görüneniyle yetinmeyip görünmeyenine nüfuz etmeyi, maskesiyle aldanmayıp maskenin altını yoklamayı, bir açıdan değil birçok açıdan gözlemlemeyi, sadece sözüne değil özüne de bakmayı?

 AT GÖZLÜĞÜ ile BAKMAK  Atlara işte bunun için at gözlüğü takarlar. Sadece gittiği istikameti görsün, önüne baksın ve sahibini sürdüğü yere ürkmeden taşısın diye. At gözlüğü aslında atın görüş alanını kısıtlama amacını taşır. Ona verilen görme yeteneğini minimuma indirir. Tek açıya hapseder Ürküp sırtındaki atmaması için bu gerekli ve yararlıdır da…

Yani Kazdığı Toprağın Cevherini Madenini boşaltırken aslında oluşan o çukurun kendi MEZARI olduğunun FARKINDA OLMAYANLARIZ BİZ. Kömür Madeni Isı elde etmek için, sonrası Buhar için, Sanayi için kullanılmaya başlayacak Bizim bu DÜNYA da Kömür Çelik Birliği kuruluyorken bu BİRLİK İÇİNDE TARAF olma zorunluluğumuz VAR. Bunu görmeliyiz

Şirketlerimiz biz ACENTE şirketiyiz cümlesini ÖVÜNEREK ifade ederler yani BİZ SİZ, SİZ BİZ demektir. Günümüzde bu söylem artık pek kullanılmamaktadır ARACI kelimesi DAĞITIM KANALI söylemi daha bir geçer akçe olmaktadır. LAKİN ŞİRKETLERİMİZİN DE ŞUNU görmesi gerek TESLA, AMAZON, GOOGLE, gibi yapılarda SİZİ YİYECEK bu gidişte. Zira onlarda sigorta işine giriyorlar buyurunuz ÇARŞI Şenlensin.

Şimdi işimiz UZMANLIK İHTİSAS gerektiren bir iştir. Sigortalılarımız artık SATILAN ürünleri değil gerçek ihtiyaçlarını talep edecek bilince de GELİYORLAR işte sizin Z kuşağı dediğiniz de bu kişiler. Dolaysı ile en hızlı en ucuz

Çağa karşı duralım, fişi çekelim demiyoruz. Zinhar bunu böyle algılamayınız.

NE diyoruz Kendi geleceğimizi BİZ de düşünmek, gelişmek, evrimleşmek zorundayız evet.

Gelin bunu beraber yapalım. Büyük resmi birlikte görelim ve Yeniden yapılanalım. Yeniden tasarlayalım birlikte dizayn edelim AMA Dışlamadan,itmeden,.

Bunu nasıl yapacağız; Sektör bileşenlerini, Biz Çeviricileri beleşe getirme düşüncesinden vazgeçirmemiz gerek. Kimse Kimseyi BELEŞE getirmesin. Tarihi ve günümüzü Geleceğimizi iyi bilmemiz gerek görmemiz gerek Süreçleri birlikte yürütmeliyiz BİZ artık bu dünya da SAT ve KAZAN isek O zaman ÇEVRİCİ / DÖNÜŞTÜRÜCÜ VERİ SAĞLAYICINIZ olarak GÖRMEYİN.

 YOK, bunu da istiyorsanız GİDERLERE ORTAK OLACAKSINIZ. Nasıl mı? Konuşalım, AMA SİZLE AYNI MASA da Eşit olarak oturabilmemiz için önce bizim SİZ GİBİ olmamıza mâni olmayın

MESLEK ODAMIZI ve BİRLİĞİMİZ kurulmak zorunda. Bundan sonra HER ŞEYİ KONUŞUYOR OLABİLECEĞİZ.

Sigorta şirketlerinin ne personeliyiz ne emir eriyiz BİZ bugünden, yarınların yapılandırılması içerisinde mühim bir kanalız. Ve şüpheniz olmasın en az sigorta şirketleri kadar mühimdik, mühim olmaya devam edecektir.

SİGORTA konusunda İHTİSAS sahibiyiz. Lakin Şirketlerde kalifiye nitelikli çalışan sayısı her geçen gün azalmakta olduğunu biliyoruz. Bunun tersi de ACENTELER de nitelikli insan artıyor. Bu bir ironi ama bu da bir yanılgı zira İşin gerçek sahipleri işlerinin başında TAM sizin ön gördüğünüz gibi. Elbette bizlerin konumları da değişecek bunu biliyor ona göre kendimizi tasarlıyoruz. Yeni nesil sigortacılık hepimizin el birliği ile yapacağı bir süreç.

 ACENTELERLE çalışacak şirketler ile çalışmayacak şirketleri artık görüyor olacağız. Bu bir yol ayrımı Şüpheniz olmasın sizler gibi biz de VAR OLACAĞIZ. Bunun içindir ki BAĞIMSIZ MESLEK ODALARIMIZ ve BİRLİK kuruluşumuz ile bunu yapacağız. MASA da buluşacağız. Böyle ce makus tarih GSMH dan Sigorta sektörü hak ettiği %5 payını bizle birlikte hareket edenlerle çok kısa bir zaman da erişeceğimize şüphemiz yok. Acenteler değişim gelişimleri ile dönüşümlerini en sağlıklı şekilde devam ediyor. Tıpkı Sn. Sigorta Şirketleri gibi

Söz eylemsiz ise manasızdır. Ve BİZ ACENTELEER ARTIK SÖZ DEĞİL EYLEM de OLACAĞIZ bunun içindir hep birlikte Güçlü TÜRKİYE demiyor muyuz?

Bizim GÜÇLÜ olabilmemiz için BİZ olama bilincine erişmemiz ve “Bağımsız Meslek Odalarımız çatımız BİRLİK olarak OLACAKTIR. Bizim GÜÇLÜ olmamıza TÜM SEKTÖR BİLEŞENLERİ DESTEK OLMALIDIR. Vatanını seven tüm ÜLKE bize destek vermelidir. VE BİZ BU DESTEĞİ HAK EDİYORUZ…

Güçlü EKONOMİ

Güçlü SİGORTA SEKTÖRÜ

Güçlü Sigorta ŞİRKETLERİ

Güçlü Sigorta ACENTELERİ İLE OLACAKTIR.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir