Başkanlar Kürsüde 4 – Dr. Hakan ÖZCAN

Genel Sigortacılar Derneği ( GESİD ) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Özcan sektöre dair fikir ve düşüncelerini siz değerli okuyucularımız ile paylaştı.

Başkanlar Kürsüde 4 – Dr. Hakan ÖZCAN

Yayınlanma Tarihi : 29 Temmuz 2022

Sigorta sektörünün küresel milli gelire oranı %6 civarındayken Türkiye bu oranın çok gerisindedir. Bu oranın yükseltilmesi ancak sigortalanma oranının artması ile mümkündür. Türkiye’de sigortalanma oranını artırma potansiyeli mevcuttur. Bu gelişimi etkileyen unsurların ekonomik, kültürel ve kamu kaynaklı olduğu görülmektedir. Ekonomik unsurlar büyüme, gelir düzeyi, kentleşme oranı ve çalışan nüfustur. Türkiye ile aynı gelir grubunda ve benzer sigorta prim üretimi olan Arjantin’de sigortacılığın milli gelire oranı yaklaşık iki kat fazladır. Bu oran İspanya’da Türkiye’nin üç katından fazladır. Türkiye’nin sigortanın milli gelire oranı gelişmekte olan ülkelere göre bile düşük kaldığından; uluslararası sigorta şirketlerine yatırım cazibe merkezi haline gelmiştir.

Ülkemiz sigorta sektörü milli gelir oranı %1,5 civarında olup 2022 yılında yaklaşık 13 Milyar $ prim üretimi yapılmıştır. Prim üretimdeki en büyük pay %50 civarı ile acenteler tarafından yapılmaktadır. İkinci sırada ise %25 pay ile banka sigorta acenteleri vardır. Bankacılık kaynaklı üretim ile ülke ekonomisi ve krediler arasında yakın bir ilişkisi vardır. Kredilerin arttığı dönemlerde banka kaynaklı sigorta prim üretimi artmaktadır.

1990’lı yıllarda toplam sigorta prim üretiminin %75’lik kısmı acenteler tarafından yapılmakta iken 2021’de bu oran %50 civarına gelmiştir. Bu azalmaya en büyük etki pastadan brokerlerin pay alması ve yükselen banka sigortacılığıdır. 2007 yılı 5684 sayılı sigortacılık kanunu sonrası SAİK’in de etkisi ile sigorta acenteciliği büyük bir değişim ve gelişim göstermiştir. Bir meslek olarak sigorta acenteliği için önemli düzenlemeler yapılmıştır.

Acente bazlı azalan üretim ile dijitalleşme arasında yakın bir ilişki var mıdır? Ülkemizde 2021 yılında toplam sigorta prim üretiminin sadece %2,5 ‘i e-ticaret kaynaklıdır. Pandemi döneminde %1,6 dan %50 artışla bu rakama gelmiştir. Dijitalleşmenin sigortacılıkta az kâğıt kullanımı, mukayeseli prim sorgulama ve teklif, hızlı poliçe vb. çok önemli etkisi olmuştur. 2021 yılı için toplam üretimin %1 tele satış, %2,5   e-ticaret ayırırsak kalan üretim %96,5 geleneksel satış kanalları ile yapılmaktadır. Toplum teknolojiden faydalanmasına rağmen satın alma aşamasında yine acenteyi tercih etmektedir. Toplamdaki sigorta ihtiyaç olgusu henüz istenen düzeyde olamadığı için; sigortalıya poliçe vadesini hatırlatmak, satış öncesi ve satışta detaylı bilgilendirme, hasar süreçlerinde, tahsilat aşamalarında hep sigorta aracıları destek olabilmektedir. Konutların %20’sinin taşıtların %20’sinin kasko poliçesinin olduğu Ülkemizde gelecek yıllar içesinde de acentelerin sigorta prim üretimindeki payı ve önemi azalmadan devam edecektir.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir